Ekstra Bladet

Dyr direktørvo­gn i økoklæder

Med e- tron sætter Audi en tyk streg under, at de kan bygge business- biler med kvalitetsk­abiner – selv når bilen skal køre på strøm. Men prisen bliver hurtigt astronomis­k

- TEKST OG FOTOS: NIELS FRIIS

Sidespejle­ne er det første, jeg plejer at tjekke, når jeg som nu skal bakke en ny testbil de første meter ud fra p- pladsen. Men det eneste, jeg kan se, når jeg kigger ud af de to sideruder, er to stumpe forgrening­er, som hver har et kamera monteret.

Audi har i e- tron droppet det traditione­lle sidespejl og i stedet installere­t kameraer, hvor spejlene normalt sidder.

Kameraerne vender bagud, og det, de filmer, bliver vist på to små skærme i de forreste døre.

Systemet kræver en smule tilvænning, og kan man godt lide at hvile venstrearm­en i karmen under kørsel, kan armen hurtigt komme i vejen for udsynet til den lille skærm i venstre dør. Til gengæld gør kameraerne det meget lettere at orientere sig i mørke og i dårligt vejr, f.eks. når det regner.

Innovation­en er et godt eksempel på, hvad Audi vil med denne bilmodel. Det er ikke en typisk bil for masserne, for prisen løber op i cirka 1 mio. kr. for testbilen, der er spækket med ekstraudst­yr.

får vi en smagsprøve på, hvad der er muligt, når ét af de store tyske bilmærker begynder at producere elbiler, og hvad Audi kan præstere, når de lægger sig i selen for at levere det ypperste inden for teknologi og sikkerhed.

E- tron er Audis første elbil, og testbilen er en ’ 55 Quattro’, hvilket vil sige, at her er 360 hk at gøre godt med, mens et batteri på 95 kWh giver en forventet rækkevidde på 429 km. Testbilen er dog ’ kun’ opgivet til 405, da den er bygget, inden Audi satte rækkevidde­n op.

Modellen fik en del – og måske lidt uretfærdig – opmærksomh­ed, da komikeren Jan Gintberg i Politiken fortalte om sine oplevelser som elbilejer og de erfaringer, han havde fået med at skulle køre landet tyndt i en bil, der skal lades op.

For det skal retteligt siges, at Audi faktisk har forsøgt at gøre det let at være elbilejer. Det opdager jeg, da jeg sætter mig for at udfordre rækkevidde­n på en tur fra indre København tværs over landet en fredag eftermidda­g, indtil motorvej E20 ikke er længere ved Esbjerg.

Da jeg har plottet mit slutmål ind i bilens navigation­ssystem, fortæller e- tron, at den ikke vil kunne klare hele turen uden en opladning. Den foreslår derfor, at vi holder pause i Fredericia, så den kan lade ved en 150 kW- lynlader i 10 minutter. Systemet

udregner, at jeg så vil komme frem til min destinatio­n med 20 procent strøm tilbage.

er udramatisk og ligetil. De mange hestekræft­er og det umiddelbar­e moment, som elbiler har, gør e- tron til en kvik kæmpe. Bilen har blandt flere andre en ’ Dynamic’- funktion til sportslig kørsel, men det er svært at forestille sig, at mange ejere vil benytte sig af den køreindsti­lling. E- tron er simpelthen for tung til, at det giver meget mening. Vægten kan også mærkes, når man befinder sig på motorvej.

Rækkevidde­n rasler hurtigt ned, hvis man kører de 130 km/ t., man må, så i myldretids­trafikken og for at få længere rækkevidde, holder jeg mig til 110 km/ t. på min tur på tværs af landet. Det giver mig også lidt længere tid bag rattet til at nyde interiøret i den grønne direktørvo­gn, for det er nemlig Audi, når tyskerne er bedst. Kvaliteten er tårnhøj, og materialev­algene er lækre. Her er en blanding af hurtige touchskærm­e, hvorfra man kan styre alt, digitalt cockpit, alcantara på dørsiderne og blødt læder en masse.

Både niveauet af udstyr og lækre materialer er dog også noget, man forventer i en bil, hvor den samlede pris med ekstraudst­yr runder 1 mio. kr. Og det er måske i virkelighe­den e- trons udfordring. Med en startpris på 799.990 kr. forventer man som kunde at få fat i en vare, som både formår at være eksklusiv, rummelig, velkørende og indbydende. Alt det lever e- tron til fulde op til. Men den kan ikke på dage, hvor temperatur­en ligger omkring fem grader, køre fra København til Esbjerg uden at skulle tankes med ny strøm.

Og det er en skam for så dyr en bil.

Kvaliteten i kabinen er tårnhøj, og materialev­algene er lækre

 ??  ?? NEJ, MED E-TRON
NEJ, MED E-TRON
 ??  ?? AT KØRE EN AUDI E-TRON
E- tron ligner enhver anden Audi, og selvom den er brandet som en SUV, virker den mere som en stationcar i brug.
AT KØRE EN AUDI E-TRON E- tron ligner enhver anden Audi, og selvom den er brandet som en SUV, virker den mere som en stationcar i brug.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark