Ekstra Bladet

Andre mennesker styrer mit liv

- Kærlig hilsen Nina- Marie

Kære Mette

Jeg er et meget følsomt menneske, der ikke kan undgå at tage andre menneskers meninger, handlinger, adfærd, humør og kommentare­r til mig, uanset hvor hårdt jeg prøver. Det styrer mit liv. Jeg ville ønske, at jeg var i stand til at lukke det ude, men alting rammer mig lige i selvværdet. Hvorfor? Og har du et godt råd til, hvordan jeg bliver bedre?

Kære Nina- Marie

Tak for dit gode spørgsmål, der helt sikkert rumsterer i andre unge hoveder end dit. Og i virkelighe­den ikke kun i unge hoveder, men i hoveder i alle aldre.

Men fordi du er ung, er det så vigtigt, at du allerede nu får noget hjælp til, hvordan du kommer til at leve dit liv, som du vil det – efter dit hoved. For det er kun, hvis du lever efter dit eget hoved, du bliver lykkelig. Tro mig. Vi kan please, vi kan ’sørge for’, vi kan udglatte, vi kan tage skylden, vi kan gøre tjenester. Vi kan alt muligt for at være ’gode mennesker’, men hvis det ikke gør dig glad, så er der kun én taber: dig.

Og du er netop dét: en pleaser.

Det er ikke et ord, der klinger positivt for ret mange – og det gør det sikkert heller ikke hos dig. For i virkelighe­den ved de fleste mennesker, at man ikke skal ’ please’ andre. Så hvorfor gør vi det alligevel?

DU NÆVNER

dit selvværd, så du ved måske allerede, hvilken rolle det spiller. For det er sådan, at et menneske med et stærkt selvværd

– et menneske, der kan stå stærkt i sig selv – ikke pleaser andre. Hvis man hviler i sig selv og den, man er, lader man ikke andre menneskers behov komme før sine egne.

Hvorfor skulle jeg sætte himmel og hav i bevægelse for at please en veninde, der ikke ville gøre det samme for mig?

Hvorfor skulle jeg dræne min egen energi for at booste en andens?

Det skal jeg ikke. Jeg skal altid mærke, om de ting, jeg gør, er et kompromis, hvor jeg taber. Igen og igen.

Så kære du. Jeg vil lære dig noget, jeg selv har lært på den hårde måde. Jeg vil lære dig, hvordan du gennemskue­r de mennesker, der trækker din energi ned.

FOR DER ER VISSE

personer i

mennealle skers liv, der er drænende i stedet for givende. Der er mennesker, man ikke kan overskue at svare, når de skriver. Der er mennesker, man ser, selvom man i virkelighe­den hellere ville blive hjemme. Og der er mennesker, man tager flere slag fra, end man burde.

Og hvad har de mennesker så til fælles? Husk: Adfærd er skabt af følelser. Og følelser er skabt af tanker.

Det betyder, at et menneske, hvis adfærd er sårende, er et menneske, hvis følelser er i ubalance. Det er et menneske, hvis tanker er i underskud – under nul.

Den læring har givet mig huskeregle­n: Besværlige mennesker er mennesker med besvær.

SÅ NÅR DU BLIVER

såret af et andet menneskes adfærd, kommentare­r, forventnin­ger ( indsæt selv, hvad der sårer dig i hverdagen), så husk: Adfærd afslører, om et menneske er i overskud eller underskud.

Når du tænker: Hvorfor talte hun nedladende til mig i går foran alle de mennesker? Hvorfor bruger hun mig til at løse det her problem for hende, når hun aldrig ville gøre det samme for mig? Hvorfor behandlede han mig så respektløs­t? Hvorfor lyttede han ikke, da jeg prøvede at sige noget?

Så se på situatione­n oppefra. Zoom ud. Hvor meget handler det her om dig – og hvor meget handler det her i virkelighe­den om det andet menneske?

Jeg lover dig: Deres adfærd handler aldrig om dig. Deres adfærd handler om dem. Ligesom din adfærd og det, du udtrykker, handler om, hvad der sker i dig – og ikke om de andre. Giver det mening?

De kæmper en indre kamp, og du betaler prisen, hvis du ikke formår at gennemskue, at det ikke er din kamp at kæmpe.

SÅ DET ER MIT

bedste råd til dig: Lær, og husk, at andre menneskers adfærd ikke handler om dig. Det handler om, hvad der sker i dem. Besværlige mennesker er mennesker med besvær.

At øve dig i at anvende huskeregle­n, når du føler dig ramt, er OP til dig.

Kærligst Mette

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Besværlige mennesker er mennesker, der selv har det svært. Mennesker, hvis følelser er i ubalance. Mennesker der er i underskud.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Besværlige mennesker er mennesker, der selv har det svært. Mennesker, hvis følelser er i ubalance. Mennesker der er i underskud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark