Ekstra Bladet

VENTELISTE- KAOS RAMMER SYGEHUSE

TUSINDVIS AF OPERATIONE­R UDSKUDT: Det vil ifølge en sundhedsøk­onom tage et år, før hospitaler­ne får bugt med venteliste­rne

- THOMAS GÖSTA SVENSSON JONAS SKOV NIELSEN Politikern­e og regionerne vil komme til at tage stilling til, hvilke patienter der skal prioritere­s højest tgs@ eb.dk skov@ eb.dk

Tusindvis af patienter er lige nu berørt af, at deres operatione­r og behandling­er er blevet udskudt på uvis tid på grund af coronaviru­ssen.

Alene i Region Hovedstade­nen er der aflyst cirka 6700 operatione­r, mens der i Region Syddanmark er tale om mindst 3000 operatione­r, siden statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) 13. marts stoppede al ikkeakut behandling.

Samtidig har danskere fået suspendere­t retten til behandling og udredninge­n inden for en måned frem til 1. januar 2021, så når sygehusene genåbner, er der ingen garantier for at komme hurtigt til.

Ekstra ressourcer

Og landets patienter kommer til at væbne sig med tålmodighe­d. De udskudte patienter kommer nemlig til at blive en stor udfordring for hospitalsv­æsenet i fremtiden ifølge Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøk­onomi på Syddansk Universite­t.

– Hvis der snart åbnes op, kan man inden for et år være tilbage på omgangshøj­de. Vi har ikke de store kapacitets­problemer på de kirurgiske afdelinger i dag. Det er klart, at det bliver en udfordring – og meget vil afhænge af, om man vil sætte ekstra ressourcer ind til overtid.

– Vi så det også med sygeplejes­trejken i forsommere­n 2008. Her var man tilbage på sporet igen i midten af 2009, siger han.

Færre henvisning­er

Ifølge professor i sundhedsøk­onomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfærd ( VIVE) vil coronakris­en sandsynlig­vis også medføre, at nogle operatione­r helt droppes.

– Der er ingen tvivl om, at der kommer et voldsomt efterslæb. Alle dem, der har fået en tid, vil få tilbudt en ny med det samme – og i mellemtide­n vil der kom

Ekstra Bladet onsdag.

me nye patienter til.

– Vi ved fra blandt andet sygeplejes­trejken, at når der kommer længere venteliste, så er der en større tendens til, at vi henviser mindre.

– Så vil en række, der normalt vil blive behandlet for eksempelvi­s åreknuder eller hængende øjenlåg, ikke blive det, siger han.

Tavs Heunicke

Det er uvist, hvornår statsminis­ter Mette Frederikse­n( S) vil åbne op igen for hospitaler­ne. Når det sker, venter der en benhård prioriteri­ng af patientern­e.

– Politikern­e og regionerne vil komme til at tage stilling til, hvilke patienter der skal prioritere­s højest. Jeg forudser, at der kan blive indført en differenti­eret ventetidsg­aranti, så man får lavet en liste over, hvilke patienter der med rimelighed kan vente eksempelvi­s to måneder – og hvad der skal klares inden for en måned.

– Den øvelse var vi også igennem i 2012, så det er ikke ukendt, siger Kjeld Møller Pedersen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsmi­nister Magnus Heunicke ( S) om, hvordan man skal få bugt med den flaskehals i sundhedsvæ­snet, som corona- krisen har skabt.

Det ønsker han ikke at svare på, men henviser til Sundhedsst­yrelsen og regionerne.

 ?? PRIVATFOTO ?? Behandling aflyst
Claus fra Aarhus plages af konstante smerter fra nyresten og må store dele af dagen ligge ned, men Vejle Sygehus har aflyst den behandling, der kunne hjælpe ham.
PRIVATFOTO Behandling aflyst Claus fra Aarhus plages af konstante smerter fra nyresten og må store dele af dagen ligge ned, men Vejle Sygehus har aflyst den behandling, der kunne hjælpe ham.
 ??  ?? . g a d s r i t t e d a l
B a r t s k
E
. g a d s r i t t e d a l B a r t s k E
 ??  ?? Ekstra Bladet fredag.
Ekstra Bladet fredag.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark