Ekstra Bladet

Claus lever med konstante smerter

- Jeg har haft kvindelige kolleger, der sammenlign­er det med at føde et barn Jeg sagde direkte, at enten måtte de gøre et eller andet eller fjerne nyren

18. marts får 41- årige Claus fra Aarhus den værst tænkelige opringning.

I lang tid har han set frem til 20. marts, hvor han endelig med ultralyd/ ESWL skulle have knust de nyresten, der gør hans hverdag til et sandt smertehelv­ede.

Men 18. marts kommer der en opringning fra urologisk afdeling på Vejle Sygehus.

– Jeg fik besked om, at det var aflyst på grund af coronaviru­s, og at de ikke kunne sige noget om, hvornår de åbnede igen, men at jeg nok skulle være førsteprio­ritet, siger han.

Kan ikke beskrives

Claus’ problemer med nyrerne starter for godt ti år siden, hvor han første gang får nyresten, der medfører en voldsom smerte, når den skal passere igennem urinledern­e.

– Det er svært at beskrive, hvor ondt det gør. Det er en konstant brændende smerte op i ryggen, som du ikke kan få til at gå væk. Det eneste, der kan lindre lidt, er smertestil­lende medicin. Jeg har haft kvindelige kolleger, der sammenlign­er det med at føde et barn, så forestil dig at skulle gøre det 50 gange på et år, siger han.

For fire år siden får Claus en sten, der har sat sig fast – og skal skæres ud med laser. Det bliver også konstatere­t, at han er kronisk nyrestensd­anner og har 20 sten på hver side, der venter på at passere, og som skulle hjælpes ud.

Uudholdeli­gt

Claus fortsætter med at have smerter, men Skejby Sygehus, som han hører under, kan ikke hjælpe. Han går derfor rundt i uvished, indtil han bliver henvist til urologisk afdeling Vejle Sygehus, hvor en overlæge hurtigt stiller diagnosen ’svampe- nyrer’.

Det betyder, han har udposninge­r på kanalerne, hvor der hentes næringssto­ffer til blodet, og som samtidig transporte­rer affaldssto­ffer ind i nyrerne. Derfor samles der sten i nyrevævet, som ikke kan komme ud.

– Jeg skulle derfor forsøge medicin, som kunne opløse stenene – og det ventede jeg på skulle ske i tre måneder, men i februar i år måtte jeg ind igen, fordi smerterne var så voldsomme. Jeg sagde direkte, at enten måtte de gøre et eller andet eller fjerne nyren. Det var uudholdeli­gt.

– Derfor valgte de at gå tilbage til den gamle behandling med at knuse dem med ultralydss­tråler/ ESWL. Det foregår uden operation, hvor man ligger på en briks. Det fik jeg så tid til 20. marts, men som altså nu er aflyst, siger han.

Høj pris

I mandags fik Claus igen et anfald med voldsomme smerter, der stod på hele dagen og natten med.

– Min kone ringer derned igen tirsdag morgen, og de bad os komme med det samme, så skulle de nok finde en løsning. Det gjorde vi og sad og ventede seks timer for at få en besked om, at det kunne de ikke alligevel, og at de ikke vidste, hvornår det kunne foregå.

– Det er dybt frustreren­de. Jeg forstår godt, at man må lukke ting ned i den situation, vi står i med corona, men der er ikke noget pres på Vejle Sygehus lige nu, så jeg forstår simpelthen ikke, at man ikke kan gennemføre en sådan behandling, når nu kapacitete­n er der, siger han.

Claus befinder sig nu i konstante smerter og må ofte tage stærkt smertestil­lende medicin for at lindre.

– Det betyder, at jeg ikke kan køre bil og derfor heller ikke kan passe mit arbejde, hvor jeg kører rundt som konsulent for et softwarefi­rma.

Den største pris er dog i forhold til sønnen, der går i tredje klasse.

– Det går ud over alle aspekter af livet, men det værste er ikke at kunne være den far, man gerne vil være, og tumle rundt med ham eller køre en tur med ham.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark