Ekstra Bladet

’Jeg er uskyldig’

-

Det var først efter hjemkomste­n, at der kom ord fra den detroniser­ede OL- guldvinder, og det skete i form af et åbent brev til det canadiske folk, som den lokale avis Toronto Sun kunne bringe under overskrift­en:

– Jeg har aldrig bevidst taget forbudte stoffer.

Ben Johnson lagde i brevet ord til følgende:

’ Det canadiske folk har krav på at høre min historie som de første. Forbudte stoffer hører ikke hjemme i vort samfund. Gennem to år er jeg testet 10 gange, og alle har været negative. Jeg regnede med at vinde en guldmedalj­e i Seoul på 100 m og forventede at blive testet. Jeg er uskyldig og ser frem til muligheden for at bevise det.’

Fra den dag i september blev det til en livsopgave for ham at forsøge at bevise sin uskyld, fordi diskvalifi­kationen ved OL betød, at han blev frataget VM- sejren fra Rom fra 1987.

Alt, hvad han havde opnået takket været de hurtige ben, som havde bragt ham fra slum op i sportens millionærk­lasse, var væk.

Mødte Ekstra Bladet

Det var dog en kampberedt Ben Johnson, som Ekstra Bladet mødte i august 1999 ved morgenbord­et på Hotel Columbus i Monaco..

Der var samme aften Golden League på Stade Louis II, hvor Wilson Kipketer i øvrigt vandt 800 meter- finalen, men det var ikke for at være tilskuer, at canadieren besøgte fyrstedømm­et.

Han hastede af sted til et morgenmøde med de høje herrer i Det Internatio­nale Atletikfor­bund, som den gang havde kontor på Stade Louis II.

Der er andre end ham selv, der har beskæftige­t sig med den store OL- skandale, og der kom i mange år historier for og imod.

Rapport med fejl

I et af de seneste forsøg på at rense Ben Johnson kunne for nogle år siden læses i Canadas mest udbredte avis, The Star.

Avisen havde nærlæst en 31 sider lang rapport, som førte til dommen, som IOC- eksekutivk­omite var hurtige til afsige.

Rapporten viste sig at være fyldt med fejl, som af samme grund kunne have frikendt Ben Johnson, fordi den fyldige rapport var uegnet som bevismater­iale.

Der var en masse ændringer, der ikke er signeret, uforklarli­ge slettelser, masser af spørgsmåls­tegn, ’ blinde urinprøver’, ændrede laboratori­ekoder osv.

Kort sagt en gang makværk, som oveni købet blev holdt skjult for Canada, der ellers kæmpede en kamp for at få fingre i rapporten for at kunne appellere afgørelsen.

Lewis forfremmet

Diskvalika­tionen og hjemsendel­sen betød udover at USA's Carl Lewis blev forfremmet til OLguldvind­er, at Calvin Smith beholdt sin verdensrek­ord fra 1983 på 9,93 sek.

Det var ikke alt, som kom frem, der var til Ben Johnsons fordel.

Sports Illustrate­d kunne fortælle, at Ben Johnson havde været desperat op til OL på grund af en lårmuskels­kade og været forbi den caribiske ø St. Kitts, hvor en bulgarsk læge angiveligt havde sprøjtet ham med stanozolol.

En unavngiven atlet kunne fortælle, at Ben Johnsons øjne før OL i Seoul var påfaldende gule, hvilket antydede, at leveren havde svært ved nedbryde mængden af stanozolol.

Forsøgte comeback

At han ikke var så uskyldig, som han gav udtryk for, oplevede verden sidenhen, fordi han efter at have udstået straf forsøgte et comeback, men forsøget blev kortvarigt, da han blev testet positiv for et overskud af testostero­n. Senere blev der fundet spor efter et maskerings­stof med det mundrette navn, hydrochlor­othiazid.

Så havde flere canadiske aviser fået nok og kaldte ham for en national skændsel.

Andre ønskede ham tilbage til Jamaica, hvor han var født. Ben Johnson kom sammen med resten af sin familie til Canada, da han var 15 år.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Ben Johnson forrest i det legendaris­ke 100 meter- finale løb i 1988.
FOTO: RITZAU SCANPIX Ben Johnson forrest i det legendaris­ke 100 meter- finale løb i 1988.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark