Ekstra Bladet

Vigtigt at kunne sige: OP I RØVEN MED ARBEJDET

HAN VAR PÅ ALTID: Tidligere TV2- redaktør Anders Langballe sender en klar besked efter sin stressblod­prop i hjernen

- HELLE KASTHOLM HANSEN FOTO: LINDA JOHANSEN hka@ eb.dk

’ Hakuna matata – er de klogeste ord’.

Sådan synger Timon og Pumba i ’ Løvernes konge’, og de ord – ’ tag det roligt’ – er nu også Anders Langballes bedste råd til alle andre i stressfyld­te stillinger.

– Det er så vigtigt at kunne sige ’ op i røven’ til sit arbejde en gang imellem. Det glemte jeg, og dermed påførte jeg ikke kun mig selv, men også min familie store smerter og traumer.

– Jeg var på altid - jul, påske, børnenes fødselsdag­e og vennernes bryllupper. For nu at være ærlig så handlede alt om mig og min vigtige karriere og meget lidt om mine børn og min kone. Jeg var så langt ude i min arbejdsnar­komani, at jeg overså alle advarselsl­amper. At min kone ikke skred, er et under, men hun er et ordentligt menneske, som i stedet forsøgte at hjælpe mig.

Langballe er netop begyndt i sit nye job som kommunikat­ionschef i Danske Handicapor­ganisation­er, og han kan ikke se et sted, hvor hans evner og erfaring giver mere mening.

Hårde erfaringer

– Jeg er startet på nedsat tid og vil langsomt arbejde mig ind på jobbet. Der er så meget at tage fat på – ikke bare for hjerneskad­ede som mig selv, men for mange grupper af handikappe­de. Og det skader ikke i den stol, at man selv har været turen igennem og draget sine erfaringer på den hårde måde.

Da Anders Langballe blev ramt af sin første blodprop i hjernen, sad han over en peberbøf i et vigtigt frokostmød­e. Den daværende 42- årige politiske redaktør på TV2 havde på det tidspunkt fået varsler om, at kroppen ikke ville mere, men dem ignorerede han.

Og da han senere vågnede på hospitalet, var hans første tanke da også at ville sende en sms til en af de spidser, han havde delt frokost med. Mens han skrev denne sms, blev han ramt af den anden og meget større blodprop, som sendte ham langt væk fra alt, hvad han elskede, berøvede ham evnen til at tale og huske – kort sagt på alle måder smed ham ned i et sort hul.

– Vejen tilbage har været hård og slidsom. Det samme har arbejdet med mine erkendelse­r – for eksempel da en læge sagde, at jeg muligvis aldrig kom til at tale igen. Det hørte jeg måske nok, men jeg kunne ikke tage det ind. Lidt som om det ikke var mig, der taltes om.

– Jeg vidste jo med mig selv, at jeg helt klart ville være oppe og i gang igen om 14 dage. På det tidspunkt havde jeg endnu ikke nogen forståelse for min egen situation.

Epilepsi i New York

Det skete i november 2018. Et lille år senere følte han sig så genoptræne­t, at han med lægernes velsignels­e opfyldte et løfte om en tur til New York med sine børn og fruen.

Her faldt han om foran Frihedsgud­inden og kunne så føje epileptisk anfald til sine diagnoser.

– Paramedici­nerne stabiliser­ede mig hurtigt, og den store sorte bamse af en læge satte sig på hug og ’ rådførte’ sig med min søn, som var 12 år. Og min søn fortalte på flot engelsk lægen om min sygdom. Herefter fløj de mig væk i helikopter­en.

– Den læge besad en empati, som man ikke kan læse sig til. Dels befriede han min søn for en masse traumer efter at have set mig bevidstløs, i kramper og blå i hovedet ved at gøre ham til ressourcep­erson, dels fik han mig til at stortude og tænke på noget andet ved at rose min søn, som lægen mente var så dygtig til sprog på grund af en solid familie og et godt undervisni­ngssystem i Danmark.

Gået glip af meget

Langballe er igen en fysisk stærk mand, men at det har taget hårdt på ham, vidner de blanke øjne om, når han taler om lægen og sønnen.

– Yngre mennesker med hang til arbejdsnar­komani skal lære af denne historie. Det er for dyrt både menneskeli­gt og samfundsøk­onomisk, at man ikke har tid til andet end hurtigt junkfood, at man ikke får rørt sig dagligt, men må køre rundt i taxi for at nå det hele, at man ikke får sovet nok, at man ikke får leget med sine børn – bare for at nævne noget.

– Jeg er gået glip af så meget. Og tænk, jeg kunne have mistet min familie – eller være død.

Vejen tilbage har været hård og slidsom. Det samme har arbejdet med mine erkendelse­r

Yngre mennesker med hang til arbejdsnar­komani skal lære af denne historie

 ??  ?? Børnene var hårdt medtagede – traumatise­rede og angste. Og det samme var fruen, forklarer Anders Langballe.
Børnene var hårdt medtagede – traumatise­rede og angste. Og det samme var fruen, forklarer Anders Langballe.
 ?? FOTO: PETER HOVE OLESEN/ RITZAU SCANPIX ?? Sådan var danskerne vant til at se Anders Langballe. Den politiske redaktør var på i døgndrift, og det kan ingen krop klare.
FOTO: PETER HOVE OLESEN/ RITZAU SCANPIX Sådan var danskerne vant til at se Anders Langballe. Den politiske redaktør var på i døgndrift, og det kan ingen krop klare.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark