Ekstra Bladet

SORT UDSIGT

-

MAN SKAL lede længe efter målbare, positive konsekvens­er af coronapand­emien. Så lad os dvæle ved en af dem et øjeblik: Klimaet både lokalt, nationalt og globalt har fået det bedre. ❘ medierne og på sociale platforme beskrives forandring­erne i begejstred­e vendinger.

ET PAR eksempler: Forurening­en – herunder udledninge­n af drivhusgas­ser – er faldet markant. Alene i Kina er udslippet 25 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år. Ændringern­e er ikke kun fysisk synlige på satellitfo­tos. På jorden kan kineserne i storbyer for første gang i mange år øjne en blå himmel.

I NEW YORK meldes, at fuglenes sang igen kan høres, og på de danske motorveje er der ikke længere kilometerl­ange bilkøer. På den måde er de positive grønne følger af pandemien anskueligh­eds- undervisni­ng i, hvordan vi normalt holder vores fælles klima og miljø i et kvælergreb.

KLIMA- EKSPERTER opfordrer verdenssam­fundet til at bruge den uregerlige, økonomiske nedtur, men også pusterumme­t, som det nødlidende klima har fået, til at tænke på klodens fremtid. Men det har sort udsigt. Det kinesiske diktatur og klima- fornægtere­n Trump i Det Vilde Hus vil også stikke klimahensy­n op, hvor solen aldrig skinner, når økonomiern­e skal genoplives.

OG HER i andedammen er blandt andre landbruget og lobbyister­ne i Dansk ❘ndustri allerede i fuld gang med at udpensle dommedags- scenarier for velfærden, hvis ikke politikern­e ser stort på vælgernes krav om grønne løsninger. Først og fremmest klimaafgif­ter – som alle ved er det væsentligs­te værktøj til klimaforbe­dringer – er gift for økonomisk genoplivni­ng, messer lobbyister­ne og afslører, at de stadig opfatter klima og miljø som gratis ressourcer.

DEN GRØNNE omstilling er lige så tvingende nødvendig nu, som før coronapand­emien – og uundgåelig. Så det eneste fornuftige og på sigt rentable er at tænke den ind i genopretni­ngen.

MEN UDTALELSER fra klimaminis­ter Dan Jørgensen afslører, at Mette Frederikse­ns S- regering er skræmt tilbage til betontænkn­ing med blikket stift rettet mod blind vækst og motorveje.

SÅ DET er op til resten af rød blok at gennemtvin­ge grønne løsninger. □llers bliver det klimaet, der efter coronakris­en skal i respirator.

Vi holder vores fælles klima og miljø i et kvælergreb

 ?? FOTO: THOMAS BORBERG ?? Klimaet kan blive den store taber, når økonomien skal genoprette­s efter coronapand­emien.
FOTO: THOMAS BORBERG Klimaet kan blive den store taber, når økonomien skal genoprette­s efter coronapand­emien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark