Ekstra Bladet

KLAR MED SAKSEN

LUKKET LAND: Thisted- frisør håber, at statsminis­teren snart lader provinsbye­rne åbne op. I Nordjyllan­d er få smittede, og afstandene store

- ELISE RASMUSSEN JAMES KRISTOFFER MILES BRIAN WEICHARDT epr@eb.dk; jkm@ eb.dk; bw@ eb.dk

I døren bliver man mødt af en stander med håndsprit. Ved knagerække­n tager et skilt om at spritte hænder imod. Og inde i salonen er chefen, Ulla Hyldgaard, iført visir.

Men der er ingen kunder, for ligesom tusindvis af andre virksomhed­er har Karma Frisør her i Thisted været tvangslukk­et de sidste uger.

– Jeg er klar. Det kan siges meget kort. Lige så snart vi får grønt lys, kan jeg åbne døren for kunderne, fastslår Ulla Hyldgaard.

Da Mette Frederikse­n ( S) valgte at sende de mindste i skole og institutio­n efter påske, men ikke åbne yderligere op, var Ulla skuffet, og hun ser gerne andre måder at åbne landet gradvist op på.

– Jeg er all- in for at åbne op i de tyndtbefol­kede områder først. Jeg ved godt, at tal er taknemmeli­ge, men her er meget få smittede på et meget stort område. Man skal være ualmindeli­gt uheldig for at støde ind i en, der er smittet, mener hun.

I Ekstra Bladet i går var det borgere fra i Brovst i Jammerbugt Kommune, der gav udtryk for, at de sagtens kunne forestille sig en model, hvor man åbnede samfundet op først der, hvor der er langt mellem husene.

Alt er gået igennem

Ulla Hyldgaard foreslår, at myndighede­rne kan certificer­e frisører, restaurant­er og andre virksomhed­er, så de må åbne, hvis de kan dokumenter­e, at de har styr på sikkerhede­n.

– Det ville være fint med mig, hvis det var et krav. Så må man jo ringe til voksen, der ved noget om sikkerhed og få hjælp til det, foreslår hun.

Sidstnævnt­e gjorde hun selv for nylig. Gennem et netværksmø­de online kom hun i kontakt med Mona Lagoni, direktør i Dansk Arbejdsmil­jø, der ud over mange års erfaring med at vejlede virksomhed­er om sundhed og sikkerhed også har arbejdet som lungefysio­terapeut på en intensiv afdeling.

– Mona og jeg har gået hele balladen igennem. Hver eneste behandling og hver eneste krog af salonen er tjekket af, så med de retningsli­njer, vi nu har indført, er jeg 100 procent tryg ved at gå på arbejde, så snart vi får lov.

– Jeg har egentlig altid haft lidt en kæphest med hygiejnen og sendt mine piger i salonen hjem, hvis de har været det mindste sløje. Derfor kan jeg også forsvare at åbne, hvis bare vi fik lov, for mine piger er ikke nogle små grisebasse­r, lyder det fra frisøren.

Nu er der håndsprit på alle borde og vogne. Frisørerne får visirer og forklæder på. Saks og kam bliver skoldet, mens glattejern og andet sart grej bliver sprittet af, og frisørerne skal smide arbejdstøj­et i salonen, hvor det får en kogevask.

– Og ugebladene er røget helt ud, tilføjer Ulla i den lange opremsning af tiltag for at begrænse smitterisi­koen.

– Meget af det er jo småting. Altså – at flytte en stol – herre gud, hvis det er det, der skal til. Selvfølgel­ig er mange af tingene ikke gratis. Jeg har købt visirer, forklæder, ekstra håndklæder og masser af sprit, der er steget voldsomt i pris – men hellere det og så komme i gang, siger hun og slår ud med armene.

Alligevel anerkender hun, at det selvfølgel­ig også handler om økonomi for hende.

– Hånden på hjertet så vil jeg da også gerne tjene penge igen. Jeg er glad for hjælpepakk­erne, men de rækker kun til en vis grænse. Mange små erhvervsdr­ivende er på randen af konkurs.

Med de retningsli­njer, vi nu har indført, er jeg 100 procent tryg ved at gå på arbejde

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Kom nu, Mette!
Frisør Ulla Hyldgaard føler sig 100 procent klar til at tage imod kunderne i Thisted. Hun må bare ikke endnu.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Kom nu, Mette! Frisør Ulla Hyldgaard føler sig 100 procent klar til at tage imod kunderne i Thisted. Hun må bare ikke endnu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark