Ekstra Bladet

Vi har fået et granatchok af format

Coronakris­en vil forandre Danmark. Kan det blive til det bedre? Hvad har vi lært? Som individ og som nation. Vi har spurgt en række danskere. I dag: Sandie Westh, journalist og radiovært

-

Hvad kan coronakris­en føre med sig af godt?

– Jeg hører egentlig ikke til det segment, som bare partout skal finde det positive i en situation, som i bund og grund er ekstremt indgribend­e i vores rettighede­r.

– Men hvis armen bliver vredet om på mig, vil jeg da gerne gå så langt som at sige, at vi nok netop kommer til at sætte ekstra pris på netop disse fundamenta­le rettighede­r. Det pludselig at skulle leve en meget indskrænke­t tilværelse kan være med til at minde os om, at vi egentlig lever i et meget frit, lille land.

Hvad har du personligt lært af coronakris­en?

– Jeg har i hvert fald lært, at jeg ikke går i panik, selvom næsten alle mine jobs som freelancej­ournalist, og dermed størstedel­en af min indkomst, forsvinder. Jeg står, selvom tæppet bliver revet væk under mig.

– Til gengæld har jeg også lært, hvor bange jeg er for at dø. Det er ikke fordi, jeg ikke vidste det før, jeg er bare blevet mindet om det hver dag nu i flere måneder, og det er lidt voldsomt.

– Jeg har haft svært ved at falde i søvn om aftenen og er vågnet urimelig tidligt om morgenen, fordi jeg i bund og grund har haft en iboende angst i kroppen. ’ Er jeg smittet? Har jeg smittet andre? Hvordan er det at ligge i respirator?’ er blot nogle af de spørgsmål, der er løbet igennem mit hoved.

Hvad håber du, at Danmark har lært?

– At vi alle reagerer forskellig­t, når krisen rammer, og det skal vi kunne rumme. Jeg tror, det er vigtigt, at vi rummer hinandens reaktioner i det her, for ellers bliver det et meget langt 2020.

– Derudover håber jeg, at vi har lært, hvor vigtigt det er, at vi har et skatteyder­finansiere­t sundhedssy­stem, hvor det hverken er økonomisk kapital eller social status, der giver adgang til den bedst mulige behandling.

Hvad ser du gerne være væk, når vi når frem til et Danmark efter corona?

– Jeg skal generelt bede om, at vi alle sammen beholder det niveau af hygiejne, vi lynhurtigt har fået tillært os på et par måneder.

– Og så håber jeg, at vi vænner os af med at internetha­ndle i lige så høj grad, som vi har gjort, og i stedet vil blive ved med at støtte de lokale butikker på den anden side af krisen.

Vil danskerne være forandrede af krisen?

– Det tror jeg er svært af undgå. Vi har fået et granatchok af format. Jeg tror. at vi i lang tid efter den her sundhedskr­ise kommer til at være enormt opmærksomm­e på hinandens adfærd, og det synes jeg sådan set er fint – samtidig med at det potentielt er farligt. Vi kommer til at leve i et samfund med en masse dagligdags­betjente, som jeg godt kan genkende mig selv i. F. eks. kommer der til at gå lang tid, før jeg selv har lyst til at stå lidt for tæt i supermarke­det.

– Samtidig skal vi passe på det ikke tager overhånd, fordi vi risikerer at fremmed- og fjendtligg­øre hinanden.

Vil du selv være forandret?

– Det er jeg allerede. Jeg har aldrig nogensinde været så optaget af at holde afstand til andre. Samtidig drømmer jeg p. t. bare om at kunne kramme flere end bare min kæreste.

– Jeg tror for altid, at jeg mentalt vil være forandret efter det her, der mest af alt minder om et post- apokalypti­sk forløb.

 ?? FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? – Jeg tror for altid, at jeg mentalt vil være forandret efter det her, fastslår Sandie Westh.
FOTO: ALEKSANDER KLUG – Jeg tror for altid, at jeg mentalt vil være forandret efter det her, fastslår Sandie Westh.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark