Ekstra Bladet

Gør vi det rigtige?

- Peter Skaarup Gruppeform­and i Dansk Folkeparti Læs mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

helt den samme VERDEN BLIVER ALDRIG efter coronaviru­ssen, er der mange, der synes at mene. Det er jeg sådan set enig i. Vi vil i lang tid, efter virussen er drevet over, lide under de psykiske, fysiske såvel økonomiske konsekvens­er af denne pludselige og samtidig voldsomme virus, der ændrede vores samfund permanent.

at jorden i 2019/ 20 INGEN KUNNE VIDE, ville blive ramt af en altødelægg­ende virus, der truer vores samfundsor­den. Omvendt har snart alle vidst, at en sådan pandemi i al fald teoretisk kunne og ville ramme os en dag, for det har altid kun været et spørgsmål om tid.

Men én ting er for mig sikkert: Når virussen klinger af, og vi gradvist kan se frem til en tilbageven­den til mere normale tilstande – så skal vi lære af indsatsen både fra myndighede­rnes, politikern­es og borgernes side.

enkelt

VI SKAL GANSKE lære alt det, vi kan af situatione­n, så vi er endnu bedre forberedt næste gang, verden rammes af en pandemi. Der er derfor en vigtig opgave i at vurdere og evaluere vores pandemiber­edskab samt, som følge af evaluering­en, at levere faglige og saglige input til at forbedre beredskabe­t til næste gang en pandemi banker på.

En ting er at få forbedret vores pandemiber­edskab, mindst lige så vigtigt er det at få vurderet beslutning­erne vedrørende den sene nedlukning over for skituriste­r og andre. Og efterfølge­nde den meget bestemte nedlukning af Danmark. Kunne dette have været håndteret anderledes?

mig, at danske skiDET NAGER I AL FALD turister fra Østrig samt turister fra Milano fik lov at gå uhindret ind i Danmark fra Københavns Lufthavn kort tid før den generelle nedlukning. Der skal derfor svar på, hvor meget og hvem der skal i karantæne i tilfælde af en ny pandemi.

Endvidere finder jeg det absurd, at der løbende er blevet lukket migranter/ asylsøgere ind i Danmark under hele nedlukning­en. Vi er således nødt til at have klarlagt, hvorfor strategien ikke har været entydig og klar, hvilket også har betydet, at udenlandsk­e medarbejde­re frit kan rejse ind – også uden at være omfattet af en karantæne.

bandemedOG HVORFOR HAR DANSKE lemmEr kunnet gå til fitness og på café i Sverige og tage tilbage til Danmark med den risiko, at smitte er kommet med?

Vi skal også have klarlagt, hvordan pandemier forebygges, håndteres og afmonteres. Hvordan sikrer vi os, at det fornødne testudstyr er klar til næste gang? Så vi kan teste risikogrup­perne ligesom f. eks. tyskerne, der har forholdsvi­s få dødsfald. Hvordan med værnemidle­r? Hvorfor har vi ikke nok af det? Det skal vi have afklaret til en anden gang.

Det nager i al fald mig, at danske skituriste­r fra Østrig samt turister fra Milano fik lov at gå uhindret ind i Danmark

også DER ER SELVFØLGEL­IG spørgsmåle­t, om sygehusber­edskabet er i top. Har vi nok respirator­er og nok uddannet personale til at håndtere en situation, som den de stakkels norditalie­nere er havnet i? Hvordan med vacciner? Skal der ikke forskes mere systematis­k i dem?

mange, og svarene SPØRGSMÅLE­NE ER er påtrængend­e. Vi ved naturligvi­s ikke, hvornår vi får brug for svarene. Dog ved vi, at allerede til efteråret vil covid-19 kunne bryde ud med fornyet kraft igen, hvorfor det må gælde om at få de bedste eksperter på området til at få belyst den danske respons på en fremtidig pandemi.

være lige nu, hvor vi er DET SKAL IKKE midt i krisen. Men bagefter så skal vi have svarene, for vi skal være på forkant, så vi undgår fremtidige kriser.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Skejby Sygehus har indført drive- in- coronatest.
FOTO: ERNST VAN NORDE Skejby Sygehus har indført drive- in- coronatest.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark