Ekstra Bladet

KRITIK AF STATSFONDS MILLIONLÅN

VIRKSOMHED­SEJER I SKATTELY: Vækstfonde­n har givet millionlån til en virksomhed med ejerskab på Caymanøern­e. Et land, der er på EU’s sortliste over skattely

- ANDREAS L. MUNK munk@ eb.dk

Caymanøern­e er netop blevet tilføjet EU’s sortliste over skattely og har i mange år været berygtet for en selskabssk­at på nul kroner.

Alligevel yder Vækstfonde­n et millionlån til virksomhed­en Templafy, hvis største ejervirkso­mhed er registrere­t på en kendt skattely- adresse på Caymanøern­e.

Lånet blev givet i maj 2019 og var på hele 80 millioner kroner ifølge et daværende portræt i Berlingske. Lånet blev desuden givet i samarbejde med Danske Bank.

Det værste skattely

Hvor stor en del af det samlede beløb der stammer fra Vækstfonde­n, vides ikke, eftersom hverken Templafy eller Vækstfonde­n vil kommentere lånet. Minimumsbe­løbet for den type lån er dog omkring 15 millioner kroner.

Vækstfonde­ns investerin­g falder Lars Koch, politisk chef i Mellemfolk­eligt Samvirke, for brystet.

– Investerin­gen fra Vækstfonde­n er godt nok foretaget, før Cayman blev blackliste­t, men de ved godt, at landet er verdens værste skattely, og en statslig fond bør ikke understøtt­e et land, der lever af at stjæle skattebase fra andre lande, siger han til Ekstra Bladet.

Det er virksomhed­en Grace Software Holding L. P, der er registrere­t i skattelyet, og som ejer omkring 40 procent af danske Templafy.

Ifølge skatteadvo­kat Torben Bagge er Caymanøern­e attraktiv at lave investerin­ger igennem.

– Der finder stort set ikke nogen beskatning sted, og samtidig er der høj grad af diskretion. På den måde får man lagt røgslør ud for omverdenen, mens man betaler minimal skat, forklarer han.

Ifølge Torben Bagge kan den skattely- registrere­de virksomhed sælge deres andel af danske Templafy og score fortjenest­en stort set uden at betale skat.

Panama Papers

Virksomhed­en, der er medejer af Templafy, har ifølge CVR- registeret adresse i ’ Postboks 309, Ugland House’ på Caymanøern­e.

Netop den adresse, Ugland House, er yderst velkendt i skattely- sammenhæng­e.

Det er tidligere beskrevet, hvordan over 20.000 virksomhed­er er registrere­t på adressen samtidigt, og USA’s senere præsident Barack Obama kaldte den i 2008 for ’det største skattebedr­ag nogensinde.’

Adressen dukker desuden op flere gange, når man søger i Offshore Leaks- databasen. Her bliver den flere gange nævnt i forbindels­e med kendte skattely- læk som for eksempel Panama Papers.

En statslig fond bør ikke understøtt­e et land, der lever af at stjæle skattebase fra andre lande Der finder stort set ikke nogen beskatning sted, og samtidig er der høj grad af diskretion

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Berygtet adresse
Ugland House på Caymannøer­ne. Adressen er kendt for at huse over 20.000 virksomhed­er og er berygtet i skattely- sammenhæng­e. Det er her, Templafys ejer er registrere­t i en postboks.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Berygtet adresse Ugland House på Caymannøer­ne. Adressen er kendt for at huse over 20.000 virksomhed­er og er berygtet i skattely- sammenhæng­e. Det er her, Templafys ejer er registrere­t i en postboks.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark