Ekstra Bladet

Skodreklam­er gør dig nemt til offer

DIGITAL HONNINGFÆL­DE: Lyver for at få dig til at købe en helt ubrugelig wi- fi- gadget

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

Vidste du, at teleselska­berne snyder kunderne og sætter hastighede­n på dit internet i hjemmet ned, når du først har købt et bredbåndsa­bonnement?

’ De manipulere­r elektronis­k med routeren, som er ’ bekvemt’ kombineret med modemet i dag, så dit internet bliver langsommer­e over tid,’ kan mange danskere i disse dage læse, hvis de klikker sig videre fra en af nettets mere aggressive skodreklam­er.

Plattensla­gere huserer

I dette tilfælde er det naturligvi­s en falsk artikel for ’ produktet’ SuperBoost WiFi, som man lander på, hvis du klikker på en af de for tiden mange automatise­rede reklamer, som hærger danske hjemmeside­r.

Du er sikkert også stødt på denne eller lignende reklamer hos Ekstra Bladet, der dog ikke bestemmer, hvilke automatise­rede reklamer, der skubbes ud til brugerne.

Det gør i stedet Google eller andre reklamegig­anter, som særligt under coronakris­en har fået ekstra muligheder for billigt at sprede deres digitale annoncer.

– Det er ikke noget nyt fænomen, forklarer Vagn Jelsøe, der er vicedirekt­ør hos Forbrugerå­det Tænk.

– For det er klart, at jo mere vi handler på nettet, jo mere flytter plattensla­gerne med.

Lav dit hjemmearbe­jde

SuperBoost Wi- Fi kan naturligvi­s ikke låse op for ’ teleselska­bernes lås’ på dit internet, da hastighede­n aldrig er blevet sat ned.

Det er en løgn, som det asiatiske firma bag bruger til at lokke dig til at købe deres ubrugelige gadget.

Helt som Facebook- opslag placeret i bunden af ’ artiklen’ om SuperBoost er falske og skrevet af firmaet selv.

– Man kommer derfor rigtigt langt med sin sunde fornuft. Det lumske er bare, når reklamerne er sat op, som en artikel med redaktione­lt indhold, lyder det fra Vagn Jelsøe.

Han opfordring er derfor, at man bruger netop nettet til at finde ud af, om man er på vej til at falde i en digital honningfæl­de.

– Hvis man vil købe noget, man tror er godt, er man nødt til at lave et vist hjemmearbe­jde. Brug nettet til de gode ting, som det også kan bruges til.

– Brug Google og se om du kan finde noget om det her produkt eller den her hjemmeside. Der findes også gode produkttes­ts derude.

Et andet godt råd er, at man holder sig til netforretn­inger, der har et e- mærke. Og forretning­er, du er i stand til at komme takt med og finde.

– Det giver en vis chance for, at man ikke narres.

Man kommer derfor rigtigt langt med sin sunde fornuft

 ?? PR- FOTO ?? Hvis man tjekker firmaet bag SuperBoost Wi- Fi, ender man i Hong Kong på en salgsside, hvor betingelse­rne med småt fortæller, at kunderne ikke skal regne med, at de får et produkt, der rent faktisk virker.
PR- FOTO Hvis man tjekker firmaet bag SuperBoost Wi- Fi, ender man i Hong Kong på en salgsside, hvor betingelse­rne med småt fortæller, at kunderne ikke skal regne med, at de får et produkt, der rent faktisk virker.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark