Ekstra Bladet

Sådan kom sagen til at rulle

-

Selvom den mest celebre dopingsag er slut, kan russerne som nævnt ikke ånde lettet op.

Ud over den nye sag er dopingjæge­rne langtfra færdige med at gennemgå de 110.000 datafiler, som man har fået fingre i, og da dopingprøv­er gemmes i ti år, så er der nok en eller to eller flere af de tilbagevær­ende 82 medaljetag­ere fra OL i London, som fortsat vil sove uroligt.

Den russiske dopingskan­dale startede for alvor, da en medarbejde­r tæt på det hele, Grigory Rodchenhov, blev udpeget skurk i en WADA- rapport.

Efter vinter- OL i Sochi var han ellers blevet tildelt en fornem titel af selveste præsident Vladimir Putin, men i stedet for at sige tak for titlen og tage skraldet flygtede Grigory Rodchenhov til USA.

Doping- drink

Han kunne som whistleblo­wer fortælle, hvad der foregik under vinter- OL i Sochi, hvor han var leder af det laboratori­um, som testede de mange tusind dopingprøv­er.

Som en godnatdrin­k havde de russiske atleter fået en cocktail bestående af tre ulovlige substanser tilsat alkohol.

Den mondæne havneby ud til Sortehavet var hjemmebane, så Grigory Rodchenko havde sammen med sine medarbejde­re og agenter fra det russiske efterretni­ngsvæsen FSB, tidligere KGB, fri bane, så om natten udskiftede man de ulovlige prøver med nye rene og friske prøver, som var blevet indsamlet i månederne forinden.

Efter at have fået beviserne serveret på et sølvfad kunne sagen rulle som en anden snebold. Det forklarede igen, hvorfor dopingprøv­erne efter et sindrigt system blev byttet om, hvor det kunne ske, at en mand i nogle tilfælde blev til en til kvinde og omvendt, men det blev i første gang slået hen som værende sket i kampens hede.

Efter afsløringe­n vidste dopingjæge­rne, hvad man skulle kigge efter bagud, og det kom til at koste 15 medaljer ved OL i London, og det var et lignende antal, som værterne Rusland blev ribbet for efter vinter- OL.

I spidsen for snydeprogr­ammet stod sportsmini­ster Vitaly Mutko, og modsat af, hvad der ville være sket i Sovjet- tiden, blev han ikke sendt i en arbejds- og straffelej­r i Sibirien, men forfremmet til vicepremie­rminister.

Ikke velkomne

Midt i januar i år trådte han tilbage for at blive udnævnt til direktør for et statsejet selskab på ejendomsma­rkedet – og langt væk fra den nyeste dopingsag fra Rusland.

Det kan ligne en gentagelse af OL i 2016 i Rio de Janeiro, hvor landet blev ramt af masseudelu­kkelse.

Omkring 100 atleter fik at vide, at de ikke var velkomne, selvom det endte med, at de forskellig­e specialfor­bund selv kunne afgøre, om Rusland kunne være med eller ikke.

OL’s flagskib, som er atletik, sagde nej, mens svømmerne sagde ja, så den danske verdensrek­ordholder Rikke Møller Pedersen kunne se den ellers dopingdømt­e Yuliya Yefimova snuppe to OL- sølvmedalj­er i brystsvømn­ing.

 ?? FOTO: AP ?? Præsident Vladimir Putin solede sig i russisk succes ved vinter- OL, hvor værtslande­t snød i stor stil. I baggrunden ses sportsmini­ster Vitaly Mutko, som efter den pinlige afsløring blev forfremmet.
FOTO: AP Præsident Vladimir Putin solede sig i russisk succes ved vinter- OL, hvor værtslande­t snød i stor stil. I baggrunden ses sportsmini­ster Vitaly Mutko, som efter den pinlige afsløring blev forfremmet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark