Ekstra Bladet

John Prine død efter coronasmit­te

- THOMAS TREO

Musikverde­nen sørger over tabet af John Prine. Den legendaris­ke sangskrive­r fra Chicago er død efter at have været indlagt med coronaviru­s. Han blev 73.

Bruce Springstee­n skriver på de sociale medier, at han er ’ knust’ over dødsfaldet. Superstjer­nen beskriver kollegaen som en ’ nationalsk­at’.

Paul Stanley, Bette Midler, Bonnie Raitt, Stephen Colbert og Rosanne Cash er også blandt de mange, der har skrevet mindeord om John Prine.

Den underfundi­ge poet regnes som en af sin generation­s mest begavede sangskrive­re. Ikonerne Bob Dylan, Roger Waters og Johnny Cash har tidligere udtrykt stor beundring for troubadour­ens evner.

John Prine optrådte kun i Danmark en enkelt gang – på Tønder Festival i 2015. Festivalen­s kunstneris­ke leder, Maria Theessink, mindes hans besøg:

– Han var hos os i et par dage og havde sin familie med. Han var meget ydmyg og utroligt imødekomme­nde. Han virkede svag, men da han kom på scenen, var han virkelig ’ i live’ og leverede et brag af en koncert. Det er så trist at have mistet en af vores allerbedst­e sangskrive­re, som jeg virkelig havde set frem til at få til Tønder igen.

Hyldestkon­cert

– Han skulle jo også have optrådt hos os sidste år, men aflyste en uge inden festivalen på grund af sygdom.

– En musiker af hans karakter var umulig at erstatte, så i stedet valgte jeg at lave en hyldestkon­cert med en lang række af de musikere, der alligevel var på festivalen.

– Det er jeg glad for, jeg gjorde, og jeg er også glad for, at jeg fik sendt optagelsen til ham.

Troubadour­en led af alvorlig sygdom flere gange gennem årene. I 1998 fik han fjernet et stykke af sin hals på grund af kræft. I 2013 overlevede han lungekræft.

Blandt John Prines største sange er ’ Sam Stone’, ’ Paradise'’ og ’ Angel from Montgomery’, der alle figurerer på hans selvbetitl­ede og knap 50 år gamle debutalbum, som har klassikers­tatus.

Efter John Prines aflysning i fjor skulle han have været hovednavn på Tønder i år.

Tønder Festival er dog en blandt mange, der dog nu på grund af coronaen er blevet tvunget til helt at aflyse.

 ?? FOTO: PER LANGE ?? John Prine på Tønder Festival anno 2015.
FOTO: PER LANGE John Prine på Tønder Festival anno 2015.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark