Ekstra Bladet

Betjente frygter smitte

KRITIK AF LASTBILKON­TROL: Danske færdselsbe­tjente frygter at starte smittekæde

- DAN BJERREGAAR­D db@eb.dk

Danske færdselsbe­tjente skal til trods for nedlukning­en af landet fortsat kontroller­e lastbiler fra hele Europa på de danske veje.

Ekstra Bladet har talt med en håndfuld betjente, der alle arbejder med såkaldt tungvognsk­ontrol, og de frygter, at de kan starte en regulær smittekæde.

– Jeg kan ikke vide, om chauffører­ne kommer fra Italien, Spanien eller Frankrig, hvor der er coronaviru­s i vid udstræknin­g. De læsser dernede og mødes på kryds og tværs, siger Einar Hofman, der er politiassi­stent i Tungvogns Center Øst under Midt- og Vestsjælla­nds Politi.

Ingen mundbind

Han frygter, at betjentene potentielt kan starte en smittekæde:

– Jeg frygter, at jeg tager den (coronaviru­s, red.) med hjem til kollegaern­e i afdelingen. Det ene øjeblik standser jeg en bulgarsk chauffør, og det næste en dansk, så kan jeg jo risikere at smitte den danske, siger Einar Hofman.

Han fortæller, at betjentene har fået nye forholdsre­gler under coronapand­emien:

– Jeg skal være iført gummihands­ker, holde en tilpas afstand, og hvis jeg skønner, at han ( chaufføren, red.) ser syg ud, skal jeg give ham et mundbind på. Men jeg er jo ikke lægeuddann­et, tilføjer politiassi­stenten.

Han bakkes op af en anden betjent, der ønsker at være anonym af hensyn til sit arbejde:

– Vi har ikke engang selv mundbind, hvordan skal vi så udlevere dem, spørger den anonyme betjent.

Han fortæller, at de først for nylig har fået udleveret håndsprit.

Ifølge betjentene er de udenlandsk­e chauffører ikke just kendt for høje hygiejnest­andarder, og da de ikke er dækket af sygeforsik­ring, kører de ofte videre, selvom de er syge.

Derfor undrer det betjentene, at deres øverste chef, rigspoliti­chef Thorkild Fogde, står side om side med Mette Frederikse­n og Søren Brostrøm og siger, at man skal gå hjem, hvis man ikke udfører en samfundskr­itisk funktion.

– Vi mener jo ikke, at dette er en samfundskr­itisk funktion – ikke som situatione­n er nu, lyder det fra en anonym betjent.

Vil hellere passe på hospitaler

Færdselsbe­tjentene fortæller, at det ikke er unormalt, at de bliver rykket til andre arbejdsopg­aver, når der er brug for det:

– Når der sker noget andet stort i dansk politi, er det ikke så vigtigt at kontroller­e lastbiler. Nu har vi så en pandemi, hvorfor så opsøge den risiko, siger en af dem.

De mener alle, at beslutning­en skyldes et krav om måltal, og understreg­er, at de gerne vil arbejde med andre områder:

– Tilsyn med hospitaler og alt sådan noget vil vi rigtig gerne deltage i. Det giver mening, lyder budskabet.

Rigspoliti­et ønsker ikke at stille op til et interview, men har sendt et mail- svar til Ekstra Bladet:

– Politiet foretager fortsat tungvognsk­ontrol. Kontrollen udføres af de tre ansvarlige politikred­se og afpasses lokalt til covid- 19 situatione­n, lyder det i mailen fra Erik Terp Jensen, centerchef i Rigspoliti­ets Nationale Færdselsce­nter.

 ?? ARKIVFOTO: RENE SCHÜTZE ?? Udsatte
Betjentene skal selv skønne, om lastbilcha­ufførerne, der kører Europa tyndt, er smittet med coronaviru­s.
ARKIVFOTO: RENE SCHÜTZE Udsatte Betjentene skal selv skønne, om lastbilcha­ufførerne, der kører Europa tyndt, er smittet med coronaviru­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark