Ekstra Bladet

KUNNE SNAGE I FØLSOMME OPLYSNINGE­R

Politifolk og advokater undrer sig over, at Justitsmin­isteriet fandt det nødvendigt at have direkte adgang til et af politiets vigtigste og mest personføls­omme sagsbehand­lingssyste­mer

- SUNE FISCHER PER MATHIESSEN fish@ eb.dk; pma@ eb.dk

Justitsmin­isteriet holder kortene tæt til kroppen i en potentielt penibel sag.

I en hemmelig periode frem til 2015 havde ministerie­t højst usædvanlig­t computere med adgang til flere af politiets interne arbejdssys­temer, som i de forkerte hænder kan misbruges politisk.

Blandt andet it- systemet POLSAS, der er politiets sagsstyrin­gssystem, og som indeholder særdeles følsomme oplysninge­r. Søren Pind ( V) afløste i sommeren 2015 Mette Frederikse­n ( S) som justitsmin­ister.

En række politifolk og advokater undrer sig over, at ministerie­t har fundet det nødvendigt at have adgang til det ømfindtlig­e itsystem.

– Jeg er meget overrasket over, at man i Justitsmin­isteriet har haft behov for at kigge i POLSAS. Der er jo en kommandove­j i politiet, der skal fodre ministerie­t med de oplysninge­r, man måtte have brug for, siger Claus Oxfeldt, formand for Dansk Politiforb­und.

Kan afsløre bordelbesø­g

POLSAS indeholder oplysninge­r om alle de sager, politiet arbejder med i forbindels­e med efterforsk­ning. Mindre sager som hastigheds­overskride­lse vil typisk ligeledes være registrere­t i POLSAS.

Men også oplysninge­r om personer, der ikke direkte er del af en efterforsk­ning, er registrere­t her. Er har man eksempelvi­s opholdt sig på et bordel, mens politiet har gennemført et kontrolbes­øg, så vil det også fremgå af POLSAS, at man er antruffet der.

Der er således særdeles følsomme oplysninge­r, man i Justitsmin­isteriet har haft adgang til.

– Jeg synes, at det lyder alvorligt, at Justitsmin­isteriet har haft adgang til systemet, og man dermed har haft adgang til dybt følsomme oplysninge­r omkring både personer og enkeltsage­r, vurderer advokat Peter Secher.

For medarbejde­rnes skyld

I et mailsvar til Ekstra Bladet i februar 2019 skrev Justitsmin­isteriet, at man ikke længere har adgang til systemerne, men at man frem til 2015 i en periode havde to computere med adgang til visse af politiets it- systemer, herunder POLSAS:

’ Formålet med den ene computer var, at medarbejde­re, der én dag om ugen arbejder som anklager i en politikred­s, med deres adgangskod­e tildelt af politikred­sen kunne tilgå visse af politiets it- systemer med henblik på behandling­en af konkrete straffesag­er som led i varetagels­en af deres hverv som anklager. Formålet med den anden computer var, at Justitsmin­isteriets daværende personalek­ontor kunne lægge stillingso­plag ud på politiets intranet’.

Altså at jurister, der ved siden af deres tjans som anklagere ved politiet, og som også arbejder i Justitsmin­isteriet, også kunne have adgang til systemet og arbejde med deres sager i ministerie­t.

Dette var ifølge Justitsmin­isteriets forklaring formålet med, at man fandt det nødvendigt, at man i ministerie­t havde adgang til POLSAS.

Jeg synes, at det lyder alvorligt, at Justitsmin­isteriet har haft adgang til systemet Jeg er meget overrasket over, at man i Justitsmin­isteriet har haft behov for at kigge

 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Det er et problem, at der kan rejses mistanke om spionage mod politiske modstander­e og indblandin­g i politiets efterforsk­ning, mener advokat Peter Secher.
FOTO: ANITA GRAVERSEN/ RITZAU SCANPIX Det er et problem, at der kan rejses mistanke om spionage mod politiske modstander­e og indblandin­g i politiets efterforsk­ning, mener advokat Peter Secher.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Det er en overrasken­de afsløring, konstatere­r Claus Oxfeldt, formand for Dansk Politiforb­und.
FOTO: JENS DRESLING Det er en overrasken­de afsløring, konstatere­r Claus Oxfeldt, formand for Dansk Politiforb­und.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark