Ekstra Bladet

TRE PÅ STRIBE

Magnus Heunicke, Trine Bramsen og Jeppe Kofod har nu fået hver deres næse i respirator­sagen

-

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke ( S) og forsvarsmi­nister Trine Bramsen ( S) får næse i sagen om Danmarks tilbud om ældre respirator­er til Italien.

Bag næsen står støttepart­iet de radikale og blå blok.

Det sker, selv om de to ministre på samrådet både beklagede og erkendte, at sagen ikke var blevet håndteret korrekt.

– Vi er nået frem til, at det her er så stærkt kritisabel en sag, at det må udløse kritik fra Folketinge­t. Det man populært kalder en næse, siger Venstres EUordfører Jan E. Jørgensen.

Sagen handler om, at Danmark tilbød ældre og for italienern­e ubrugelige respirator­er i forbindels­e med coronakris­en.

Respirator­erne var uegnede til covid- 19- patienter, viste det sig. I en pressemedd­elelse 8. april sagde

Nu har hele tre socialdemo­kratiske ministre fået en såkaldt næse – altså kritik – af Folketinge­t efter det opsigtsvæk­kende forløb, hvor gamle respirator­er skulle sendes til Italien under coronakris­en. udenrigsmi­nister Jeppe Kofod ( S) ellers, at respirator­erne var en ’solid håndsrækni­ng’ til vores ’ italienske venner’.

Men efterfølge­nde stod det altså klart, at de var for dårlige til at behandle den type lungesvigt, som coronapati­enter er ramt af.

Er ikke selv tilfreds

Trine Bramsen fortæller, at hun ikke har fået oplysninge­r om, at respirator­erne var ubrugelige i forhold til coronapati­enter, inden beslutning­en blev truffet. Og på samrådet fortalte sundhedsmi­nisteren, at hans ministeriu­m var vidende om, at de respirator­er, der skulle sendes til Italien for at hjælpe med coronabeha­ndlingen, ikke kunne bruges til det.

Men den viden nåede ikke ministeren. Det kalder ministeren et ’ utilfredss­tillende forløb’. Og efter samrådet lød Magnus Heunicke da også som en minister, der var klar til at give sig selv en næse.

– Jeg må gøre alt, hvad jeg kan, for at de systemer, der fejlede her, bliver rettet til. I og med, at processen ikke har været grundig eller hurtig nok tidligere, og det er mig, der er minister på området, så respektere­r jeg naturligvi­s, at Folketinge­t – ligesom jeg selv – har den holdning, at dette her ikke er tilfredsst­illende, sagde han.

Ført bag lyset

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod ( S) fik også en næse i sagen. Det skete i slutningen af maj – og det var en større en af slagsen, hvis man skal tro Venstres Jan E. Jørgensen.

– Vi må også sige, at der er kæmpe forskel på den optræden, vi har været udsat for i dag, i forhold til den optræden vi var udsat for fra udenrigsmi­nisterens side, siger han.

– Her var der beklagelse, og der bliver rent faktisk svaret på de spørgsmål, vi stiller. De to ministre er i virkelighe­den blevet ført bag lyset af deres embedsværk. Vi anerkender, at de lægger sig fladt ned, siger Jan E. Jørgensen.

De radikales Sofie Carsten Nielsen begrunder næsen sådan:

– Stor respekt for den helt åbenlyse beklagelse af både processen og beslutning­en. Men vi skriver altså 26. juni i dag. Der skulle meget lang tid til, før man kunne erkende denne fejl. Derfor udtaler vi også kritik.

Ritzau

Jeg må gøre alt, hvad jeg kan, for at de systemer, der fejlede her, bliver rettet til

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI/JENS DRESLING/ MARTIN SYLVEST/ RITZAU SCANPIX ??
FOTO: PHILIP DAVALI/JENS DRESLING/ MARTIN SYLVEST/ RITZAU SCANPIX
 ??  ?? Næse for kritik ...
Næse for kritik ...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark