Ekstra Bladet

’ MASSEDØD’ PÅ STRØGET

- PATRICK E. NIELSEN patrick@ eb.dk

– Vi kan ikke gå tilbage til det normale, det normale er problemet.

Sådan lød et af budskabern­e, da et medlem af Extinction Rebellion messede foran de mange ’døde’, der lå foran Storkespri­ngvandet i København i går eftermidda­g.

Bevægelsen havde indkaldt til aktion på Amagertorv klokken 16. Her deltog cirka 50 mennesker i en såkaldt ’die- in’- aktion. I stegende varme ville Extinction Rebellion- aktivister­ne råbe politikern­e op og fortælle, at der skal handles på klimakrise­n.

Et symbol

I går var Strøget godt fyldt med handlende, livsnydere og glade studenter.

Efter at et kuld studerende havde taget den obligatori­ske dukkert i Storkespri­ngvandet, dukkede en flok aktivister op.

– Vi laver en mass- dying, hvor deltagerne har lagt sig på jorden for at symboliser­e de mennesker og arter, der allerede er døde på grund af klimaforan­dringerne, og dem, der kommer til at dø, fortalte Ellen Obdrup fra Extinction Rebellion, der var talsperson for aktionen.

Hun forklarede, at de er en stor gruppe mennesker, der har fået nok af politikern­es passivitet og snylten, når det kommer til at handle på klima- og miljøspørg­smålet.

– Ligesom coronakris­en kommer klimakrise­n til at ramme os alle. Ingen er immune over for den, så der skal handles nu, sagde hun.

Har ikke en plan

Extinction Rebellion har flere krav til politikern­e. Blandt andet vil de reducere drivhusgas­ser til netto nul i 2025.

– Extension Rebellion har ikke en klar plan for, hvordan vi når det mål, lød det fra Ellen Obdrup.

– Vi siger, at demokratie­t skal tilbage til borgerne, og at det er folket, der skal tage beslutning­erne omkring det. Så må vi se, hvad, borgerne synes, er nødvendigt og muligt for at løse klimakrise­n, fortalte hun.

At dømme ud fra reaktioner­ne fra de mange forbipasse­rende på Strøget i går eftermidda­g vakte aktionen i hvert fald opsigt.

Mange drejede nakken for at få et ekstra syn af de ’døde’ kroppe på jorden, nogle udtrykte undren over protesten, mens andre bakkede op om happeninge­n.

– Vi står med meget omfattende konsekvens­er på grund af klimakrise­n, og vi bliver nødt til at gøre noget. Det her er en måde at ruske op i samfundets samvittigh­ed på, fastslog Extinction Rebellion- talsperson­en Ellen Obdrup.

 ?? FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? Der lå ’døde’ mennesker på stribe foran Storkespri­ngvandet på Amagertorv i København i går.
FOTO: ALEKSANDER KLUG Der lå ’døde’ mennesker på stribe foran Storkespri­ngvandet på Amagertorv i København i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark