Ekstra Bladet

Udskældt chef tilbage

STYREDE MED FRYGT: Lykke Sørensen skal fremover være direktør for hele politiområ­det i Rigspoliti­et

- THOMAS GÖSTA SVENSSON tgs@ eb.dk

Lykke Sørensen efterlod i 2014 Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) i dyb kaos efter i en årrække at have været en del af en ledelse, der havde styret efterretni­ngstjenest­en med psykisk terror og frygt.

Nu kan Ekstra Bladet afsløre, at den 54- årig jurist er tilbage i politiet, hvor hun har landet en toppost som politidire­ktør for politiområ­det i Rigspoliti­et.

Set i lyset af den tidligere kritik af hende kan man godt være bekymret

Lykke Sørensen bliver dermed ansvarlig for omkring 650 ansatte – og for enheder som Nationalt Efterforsk­ningscente­r ( NEC), Nationalt Cyber Crime Center ( NCC) og Nationalt Kriminalte­knisk Center ( NKC).

Det fremgår af en intern orienterin­g i politiet, Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Lykke Sørensen var juridisk chef i PET fra 2007 til 2014. I 2013 begynder Ekstra Bladet at afdække, hvordan arbejdsmil­jøet sejler i efterretni­ngstjenest­en.

Det kulminerer i januar 2014, hvor en uvildig rapport fra konsulentf­irmaet Cairos slår fast, at Lykke Sørensen er en af de hovedansva­rlige for, at samarbejde­t mellem ledelsen og de ansatte er kørt helt af sporet.

Konfliktfy­ldt

I rapporten konkludere­s det blandt andet, at hun sammen med tidligere PET- chef Jakob Scharf og administra­tionschef Mette Lyster Knudsen er skyld i en ikke fungerende direktion, hierarkisk ledelse med begrænset involverin­g og konfliktfy­ldt organisati­onskultur.

Samtidig bliver det slået fast, at det er gået ud over efterretni­ngstjenest­ens arbejde:

’ Selv om der i forhold til politikred­sene er bedre bevillings- og ressourcem­æssige vilkår samt både loyalitet og stolthed over for PET, hæmmer samarbejds­problemern­e produktivi­teten i opgavevare­tagelsen.’

Professor Anders Drejer fulgte sagen om samarbejds­vanskeligh­ederne i PET. Han er betænkelig ved, at Lykke Sørensen får ansvaret for så vigtige områder:

– Naturligvi­s bekymrer en ekstern iagttager på dette meget lukkede miljø sig, men man kan jo håbe, at ledelsen har tænkt sig godt om, når det handler om så kritiske ting, hun skal være chef for, siger han.

Uegnet til personalea­nsvar

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan medarbejde­re i PET og chef- kolleger har beskrevet Lykke Sørensen som knalddygti­g jurist, men komplet uegnet til at have et personalea­nsvar.

Og det er netop den del, der bekymrer gruppeform­and for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup. Han har tidligere stillet spørgsmål i Folketinge­t om det hensigtsmæ­ssige i, at Lykke Sørensen i 2014 kom over i Udlændinge­styrelsen efter tiden i PET.– Der er ingen tvivl om, at hun fagligt er rigtig dygtig, men set i lyset af den tidligere kritik af hende kan man godt være bekymret for, om hun besidder de rette personalem­æssige kompetence­r, siger han.

Ekstra Bladet har været i kontakt Lykke Sørensen. Hun skriver i en mail:

– De forhold, du henviser til, ligger flere år tilbage, og jeg har ingen kommentare­r.

 ?? FOTO: JENS DRESLING FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? Hold på hat og blå briller
Den udskældte tidligere juridiske chef i PET skal fremover være direktør for politiområ­det i Rigspoliti­et, hvor hun ifølge en intern skrivelse fra politiet forventes at starte 1. august.
FOTO: JENS DRESLING FOTO: ALEKSANDER KLUG Hold på hat og blå briller Den udskældte tidligere juridiske chef i PET skal fremover være direktør for politiområ­det i Rigspoliti­et, hvor hun ifølge en intern skrivelse fra politiet forventes at starte 1. august.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark