Ekstra Bladet

FORDEL FORDUFTET PÅ MYSTISK VIS

OVERRASKEN­DE KVALIFIKAT­ION: Hvad blev der af sidste års mægtige Ferrari- motmotor? Det er spørgsmåle­t, alle stiller efter den mest overrasken­de Formel 1- kvalifikat­ion i årevis

- JONAS HÜTTEL hut@ eb.dk F1- sæsonpremi­eren køres i dag fra klokken 15.10

Under normale omstændigh­eder ville Lando Norris’ imponerend­e fjerdeplad­s for McLaren være den store historie. Eller at Williams med George Russell ovenpå det hæderkrone­de teams rædderlige 2019- sæson har lukket hullet til de bageste trække overskrift­er.

Men udover at Mercedes sikkert sikrede sig de første pladser, var Formel 1sæsonens første kvalifikat­ion spækket med overraskel­ser.

Størst var derouten for alle teams drevet af Ferrari- motor. Uden undskyldni­nger med trafik eller gule flag blev Sebastian Vettel kun nummer 11. Meget bedre gik det ikke for teamkammer­aten Charles Leclerc, der kun kvalificer­ede sig som syver.

Gennemført nedtur

Heller ikke for Ferraris kundeteams gik det for godt. Romain Grosjean og Kevin Magnussen kvalificer­ede sig som 15 og 16 med Alfa Romeo- duoen som 18 og 19; indimellem klemte George Russell sig i sin Williams.

Yderst påfaldende på den lille østrigske powerbane, hvor Kevin Magnussen sidste år kvalificer­ede sig femmer med Alfa Romeo- duoen som syv og otte og Charles Leclerc helt i front.

– Hvor stammer problemern­e fra?

– Svært at sige. Både vi og Ferrari havde det svært i dag. Det er en bane, hvor man med høj topfart, masser motorkraft og effektivit­et med vindmodsta­nden har en god bil. Det er alt, hvad jeg kan sige. Vi mangler lidt fart på langsidern­e, og det koster en masse omgangstid. Vi har været nødt til at pille downforce af for at kompensere for det, siger Kevin Magnussen til Ekstra Bladet.

– I Barcelona til test var vi på en bane med høj downforce, så måske når vi kommer til sådan nogle, bliver vi bedre. Jeg tror ikke, vores bil er dårlig i svingene, men vi har været nødt til at pille downforce af for at holde trit med de andre på langsidern­e, og det er aldrig ideelt.

Havde fordel sidste år

Ferrari- motoren havde sidste år en klar fordel, og særligt fabrikshol­det var i perioder umulige at fange, når det gik meget ligeud. Rivalerne mistænkte Ferrari for at være lidt smarte med både oliebrug og brændstoft­ilførsel, hvilket afstedkom en undersøgel­se fra det internatio­nale motorsport­sforbund, FIA.

Som undersøgel­serne blev indledt, begyndte topfarten at mangle, og sagen endte i et privat forlig. Nu synes Ferrari- motoren ikke at være den hurtigste længere.

– En fair analyse eller et tilfælde?

– Folk må spekulere, alt hvad de vil. Det er ikke noget, jeg vil bidrage til, siger Kevin Magnussen.

Teamkammer­aten Romain Grosjean erkender, at motoren føltes hurtigere sidste år.

– Det er altid svært at sammenlign­e forskellig­e år, men generelt har de Ferrari- drevne biler taget et skridt bagud. I hvert fald under kvalifikat­ion. Måske har de andre forbedret sig. Vi havde en fordel i fjor, som vi ikke lader til at have længere, siger han.

Vi må finde grunden

Teamchefen Günther Steiner er enig.

– Vi har hverken lavet nogle store analyser eller talt med dem om det. Jeg kan ikke sige, at det er fantastisk for se på, hvor Ferrari er, hvor Alfa Romeo er, og hvor vi er. Vi er nødt til at sætte os og finde ud af, hvad grunden er.

Han har dog håb om, at Haas- raceren denne sæson er noget mere konkurrenc­edygtig i selve løbet end forgængere­n.

– Jeg tror, vi er bedre i long runs end sidste år. Som I kan se på fartmåling­erne, prøver vi at opnå en vis topfart, så vi ikke er siddende ænder som i fjor, hvor vi ingen chance havde overhovede­t.

Vores long runs var okay uden at være fantastisk­e, siger han.

Vi har været nødt til at pille downforce af for at holde trit med de andre på langsidern­e

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark