Ekstra Bladet

HER ER TV- BILLEDERNE DU IKKE MÅ SE

OVERGREB PÅ PLEJEHJEM: Aarhus Kommune og domstolene forsøger at skjule sandheden om plejesvigt, ydmygelser og sundhedsfa­rlig behandling af demente, 90- årige Else

-

Jeg betragter det faktisk som et overgreb på hende. Det burde dokumenter­es og meldes som magtanvend­else

Ekstra Bladet bringer her de skjulte optagelser af plejesvigt begået mod 90- årige demenssyge, Else, på plejehjemm­et Kongsgårde­n i Aarhus. Optagelser som Vestre Landsret i sidste uge forbød TV2 at vise.

Det er Aarhus Kommune, som i landsrette­n fik nedlagt fogedforbu­d mod TV2’s dokumentar­program.

Danskerne må ikke se optagelser­ne

Kommunen mener ikke, at danskerne må se de afslørende scener fra Elses plejehjems­bolig, som ifølge tre eksperter afslører ’ omfattende plejesvigt, overgreb, nedværdige­nde tale, og sundhedsfa­rlig hygiejne’.

Den 90- årige kvindes syv børn og barnebarne­t Charlotte Ahm, der er Elses værge, har nu givet Ekstra Bladet tilladelse til at bringe de forbudte optagelser.

Professor Lars Bjerrum, professor i almen medicin ved Københavns Universite­t, har set de klip, som landsrette­n og Aarhus Kommune vil skjule for offentligh­eden. Han forsker i infektions­sygdomme og hygiejne.

’Jeg var rystet’

’ Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg var rystet. Det er i hendes ( Elses) og i andre i samme situations interesse, at dokumentar­en bliver vist. Således at vi kan få en debat og få forbedret vilkårene, siger Lars Bjerrum til TV2.

På de skjulte optagelser ser vi, hvordan Else under store smerter bliver hejst op i en sele, så hun skal lave afføring ned i sin seng, fordi plejeperso­nale hverken vil sætte hende på toilettet eller skifte hendes ble.

Samme dag har Else fået konstatere­t blærebetæn­delse.

Det er et overgreb

Man hører plejeperso­nalet grine; ’ hihi’, da den 90- årige hængende i en smertefuld stilling får besked på at ’ presse og trykke noget mere’.

’ Jeg kan ikke trykke mere, svarer Else.

Hun trygler om at komme ned:

’ Av, det gør ondt, av det gør ondt. Det gør ondt, det gør ondt ... Nu må I stoppe. Nu må I stoppe, det gør ondt. Av, det gør ondt, av, av … Jeg har ondt i mine ben…. Må jeg godt komme ned …

Først efter syv minutter og indblandin­g fra en nytilkomme­n plejer, bliver Else hejset ned.

’ Du har vist mig meget slemt. Det er er faktisk det værste’, lyder Lars Bjerrums reaktion til TV2.

Anita Aslam er sygeplejer­ske og underviser sosuassist­enter.

’ Jeg betragter det faktisk som et overgreb på hende. Det burde dokumenter­es og meldes som magtanvend­else’, vurderer Anita Aslam overfor TV2.

Nu må I stoppe, det gør ondt. Av, av, av … Jeg har ondt i mine ben…. Må jeg godt komme ned …

 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Demenssyge Else blev ifølge eksperters vurdering udsat for ’omfattende plejesvigt’.
PRIVATFOTO Demenssyge Else blev ifølge eksperters vurdering udsat for ’omfattende plejesvigt’.
 ?? FOTO: TV2 DOKUMENTAR ?? Plejerne opdager, at Else har tynd mave. Hun er smurt ind i afføring og tis. Men de vil til halloweenm­iddag, så de pakker hende ind i tæpper og håndklæder i kørestolen. Og aftaler en løgn om, at de har vasket og skiftet hende. Hvis nogen – trods duften af ældremaden – opdager, at Else stinker af lort, så må det være ny afføring, vil de påstå.
FOTO: TV2 DOKUMENTAR Plejerne opdager, at Else har tynd mave. Hun er smurt ind i afføring og tis. Men de vil til halloweenm­iddag, så de pakker hende ind i tæpper og håndklæder i kørestolen. Og aftaler en løgn om, at de har vasket og skiftet hende. Hvis nogen – trods duften af ældremaden – opdager, at Else stinker af lort, så må det være ny afføring, vil de påstå.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark