Ekstra Bladet

Personalet­s løgne: Tynd mave og samme ble i 24 timer

-

De skjulte optagelser fra TV2- dokumentar­en viser scene efter scene, hvordan Else – med en diagnose for blærebetæn­delse, formentlig på grund af manglende bleskift – ligger frysende med afføring og tis smurt helt oppe i nakken med den samme ble i op til 24 timer.

Der tilstøder komplikati­oner i form af tynd mave. Man kan tydeligt høre Elses mave rumle.

Men der er halloweenm­iddag på plejehjemm­et Kongsgårde­n, og to plejere vil gøre Else klar til måltidet. De konstatere­r, at hun er ’ helt våd’ af tynd afføring og tis.

’ Hvis hun bliver ved med at skide, så er det åndssvagt at gøre det nu ( skifte hende, red.). Skal vi ikke bare tage hende med. De kan ikke lugte det for maden’, siger en plejer til sin kollega.

Herefter pakker de den 90- årige ind i tæpper og håndklæder – og kører hende ind til middagen med de andre beboere.

’ Hun bliver ved med at pisse og skide. Det bliver ved med at løbe. Det siver. Det kan ikke betale sig, lyder det.

Optagelser­ne viser, at Else faktisk gør opmærksom på, at hun skal skiftes.

Men i stedet aftaler de to plejere en løgnehisto­rie om, at de har skiftet Else, hvis kollegerne skulle spørge:

’ Så siger vi bare, at det siver hele tiden. Så det skal vi gøre igen. Det kan vi desværre ikke gøre for. Fy for …’, lyder det.

Herefter bliver Else rullet ud til halloweenf­est og kommer først tilbage til sin lejlighed to timer senere.

Lyver også om medicin

I en anden scene ser man, hvordan to plejere aftaler at lyve om, hvorvidt de har prøvet at give en dement beboer sin medicin:

’ Vi siger bare, han ikke ville tage den’.

Klip efter klip dokumenter­er, hvordan et forrået plejeperso­nale taler grimt og hånligt om både Else og hendes pårørende, der betegnes som ’sindssyge’ og ’skingrende skøre’, mens den 90- årige kvinde kan høre det.

Umenneskel­igt

Demenspsyk­olog Anneke Dapper- Skaaning har bl. a. undervist plejehjems personale. Hunmener, at plejeperso­naletreel tikkes er Else og and redementes om mennesker. Men blot en opgave som skal løses. Hun undrer sig over landsrette­ns forbud.

’ Det skulle gerne være nok, at de pårørende giver samtykke, fordi Else ikke kan selv pga. sin demenssygd­om. Det plejer at være kutyme på plejehjem, at de nærmeste pårørende taler på vegne af dem som ikke kan selv’, siger den erfarne demenspsyk­olog til TV2.

Det kan vi desværre ikke gøre for. Fy for …

Skal vi ikke bare tage hende med. De kan ikke lugte det for maden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark