Ekstra Bladet

Statuer kan skam genbruges ...

-

Apropos den statue- storm, der blæser ind over Vesten i øjeblikket, hvor skulpturer af slaveejere og kristne prædikante­r bliver væltet omkuld eller vandaliser­et med graffiti, så er der i Lund ved Herning gjort brug af en skulptur, der pludselig blev umoderne – på en poetisk måde.

I Sovjetunio­nen var der masser af skulpturer af Lenin. Men i årene efter Berlinmure­ns fald og sovjetstat­ens kollaps blev de mange steder fjernet fra de offentlige pladser i Rusland og Østeuropa. Skjortefab­rikanten og kunstsamle­ren Aage Damgaard fra Herning fik derfor den idé at erhverve en nedrevet Lenin- statue.

Aage Damgaard sendte sønnerne Lars og Søren Damgaard til Baltikum for at finde en statue. I første omgang lykkedes det ikke, men i 1994, tre år efter Aage Damgaards død, skaffede sønnerne en Lenin- statue fra den lettiske by Jelgava, hvor statuen oprindelig­t var blevet rejst i 1974 og stod den kolde krig ud.

Statuen er lavet af kunstneren Otto Kalêjs, og den kostede 10.000 dollars i 1994. Måske frygtede man i Letland stadig et regimeskif­te tilbage til kommunisme­n. I hvert fald fik letterne en option på at købe skulpturen tilbage de første ti år efter købet.

Da Lenin- statuen var kommet til Danmark, omdannede kunstneren Sven Dalsgaard statuen til et nyt kunstværk, hvor Lenin ligger lit de parade i fire meters højde.

Uwe Max Jensen Jægergårds­gade 152 Aarhus C

 ?? PRIVATFOTO ?? Svævende Lenin.
PRIVATFOTO Svævende Lenin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark