Ekstra Bladet

Afrikanske sømænd handlet af 55- årig

-

I mere end tre år har to afrikanske sømænd arbejdet under slaveligne­nde forhold på et fiskeskib i Thyborøn. Ingen ferie og 11 timers arbejde seks dage om ugen har været hverdagen for Reuben Kotei og Justice Numo, som kom til Danmark fra Ghana med et løfte om at skulle sejle et skibsfartø­j tilbage til Ghana.

Det skriver Fagbladet 3F. Midt- og Vestjyllan­ds Politi har tiltalt en 55- årig dansk skibsreder for menneskeha­ndel og for at beskæftige­t de to uden den nødvendige arbejdstil­ladelse og har bistået til, de har opholdt sig ulovligt i landet.

Ifølge anklageskr­iftet kræver anklagemyn­digheden fængselsst­raf, bøde, erstatning til de to afrikanere, samt konfiskati­on af det pågældende fartøj, som rederen og hans virksomhed ejer.

Reuben Kotei og Justice Numo boede på fiskefartø­jet og er blevet betalt 1200 euro om måneden, svarende til lige knap 9000 danske kroner.

Ingen ferie i tre år

De har ikke haft ferie i al den tid, de har opholdt sig i Danmark. Rederen inddrog desuden deres pas og rejsedokum­enter. Og da arbejdsog opholdstil­ladelsen udløb 3. april 2017, har de to mænd derfor opholdt sig ulovligt i landet, fortæller de to afrikanere til Fagbladet 3F.

De fik at vide, at hvis de kontaktede myndighede­rne, ville det føre til problemer, fordi deres papirer ikke var i orden. De forholdt sig derfor i ro og fandt sig i de dårlige arbejdsvil­kår.

De to ghanesere fik desuden at vide, at de ikke måtte bevæge sig længere væk end en radius af 500 meter af skibet, for ellers ville det få konsekvens­er.

Reuben Kotei og Justice Numo mødte første gang den danske skibsreder, da de arbejdede i Senegal. Reuben Kotei fortæller, at han hjalp skibsreder­en med at finde de bedste fiskeområd­er ud fra Senegals kyst. Det førte til, at skibsreder­en spurgte de to ghanesere, om de ville ledsage ham tilbage til Thyborøn for at hjælpe ham med at lægge sidste hånd på fiskeskibe­t Emma Helene.

Derefter var det planen, at Reuben og Justice skulle sejle skibet tilbage til Senegal.

På grund af en påsejling i havnen sank Emma Helene, inden den nåede at forlade havnen i Thyborøn, hvorefter Reuben og Justice i stedet påmønstred­e en anden af skibsreder­ens skibe, nemlig Helene.

 ?? ARKIVFOTO: ERNST VAN NORDE ?? Thyborøn Havn. Skibene på billedet har ikke noget med sagen at gøre.
ARKIVFOTO: ERNST VAN NORDE Thyborøn Havn. Skibene på billedet har ikke noget med sagen at gøre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark