Ekstra Bladet

Rør- jungle på badeværels­et

’Juletræer’ kalder en profession­el vvs- mand de nye rør i en ejendom under renovering

- CHRISTIAN KLOSTER k@ eb.dk

I disse uger er håndværker­e i fuld gang med at renovere 350 lejlighede­r i den bevaringsv­ærdige udlejnings­ejendom Haunstrupg­ård på Østerbro i København.

Vandrør bliver skiftet på badeværels­erne, og det har medført omfattende protester blandt lejerne, som harcelerer sarkastisk over det, de kalder byggesjusk, som de skal se på dagligt i mange år.

En lejer anmelder det på Facebook hånligt som kunst.

’ Værket er del af serien

’ Stigstreng­e’, der skildrer ignorancen­s og ligegyldig­hedens rå forrang for den æstetiske følsomhed og kvalitet,’ skriver han på Haunstrupg­årds Facebook-beboerside.

Kasser det

Ekstra Bladet har talt med en håndfuld andre lejere, som beklager sig over forløbet omkring den 70 mio. kr. dyre renovering.

En af dem er den 69-årige pensionist Sarah Sierota.

– Rørføringe­n er blot et eksempel på, hvad der er gået galt i projektet. Min gode ven er bygningssa­gkyndig. Han siger, at han som projektled­er ville kassere rørarbejde­t på stedet. Der er alt for mange forgrening­er og samlinger, og det følger slet ikke en stolt dansk håndværker­tradition, siger hun.

Ekstra Bladet har vist billederne til den rutinerede vvs- installatø­r Frantz A. Larsen, som i mange år har eksaminere­t vvs-svende på en teknisk skole.

– Det er, hvad man i branchen kalder juletræer på grund den noget kringlede og tilsynelad­ende unødigt komplicere­de forgrening. Det kunne nok laves enklere, vurderer han.

Så Ekstra Bladet spørger bygherren Foreningen Socialt Boligbygge­ri, FSB, der er Københavns største almene boligorgan­isation, og entreprenø­ren NNC, hvad de synes.

Ser voldsomt ud

– Vi er straks gået i gang med at undersøge, hvad der er begrundels­en for, at rørføringe­n ser ud, som den gør. Vi er enige med beboerne i, at det ser voldsomt ud, og derfor vil vi selvfølgel­ig sammen med leverandør­en se på, om det evt. kan laves på en anden måde, lover de.

 ?? PR- FOTO ?? Abstrakt kunst?
Renovering­en af ejendommen FSB Haunstrupg­ård med 350 boliger på Østerbro i København, går ikke godt, synes lejerne.
PR- FOTO Abstrakt kunst? Renovering­en af ejendommen FSB Haunstrupg­ård med 350 boliger på Østerbro i København, går ikke godt, synes lejerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark