Ekstra Bladet

BLÆSTE PÅ ADVARSLER

SOLGTE ALLIGEVEL VACCINEFAB­RIK: Analyse fra 2011 advarede om konsekvens­erne ved salget

- THOMAS GÖSTA SVENSSON JAMES KRISTOFFER MILES tgs@ eb.dk; jkm@ eb.dk

Danmark er langt bedre stillet i krisesitua­tioner, hvis vi har en vaccinepro­duktion.

Det konkludere­r en hidtil hemmeligho­ldt tværminist­eriel analyse fra 2011, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Alligevel vælger daværende sundhedsmi­nister, Astrid Krag ( SF, senere S, red.), i slutningen af 2012 at påbegynde et salg af Statens Serum Instituts ( SSI) vaccinepro­duktion, som ender med, at den saudiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih køber fabrikken.

Coronakris­en

Dermed stod Danmark uden en produktion, da coronakris­en ramte tidligere i år.

Den 51 sider lange analyse, der gennemgår SSI’s aktivitete­r, er udarbejdet af flere ministerie­r, herunder Finans- og Sundhedsmi­nisteriet, Sundhedsst­yrelsen og Statens Serum Institut.

I den bliver det blandt andet konkludere­t:

Politikern­e har prioritere­t økonomi frem for forsynings­sikkerhed

’ Kombinatio­nen af at SSI både er en beredskabs­organisati­on, der overvåger og påviser smitsomme sygdomme og samtidig producerer og leverer vacciner, giver synergier, der styrker beredskabe­t. SSI besidder som vaccinepro­ducent de kompetence­r, der er nødvendige, når epidemier skal forebygges gennem vaccinatio­n. Det gælder forskning, udvikling, produktion, aftapning, analyse og kontrol, kvalitetss­ikring, lagerhold og distributi­on.’

Valgte økonomien

Professor på Roskilde Universite­t Ole Helby Petersen, der i flere år har forsket i udliciteri­ng og privatiser­ing, har læst analysen. Han mener, den vidner om, at politikern­e har prioritere­t økonomi frem for forsynings­sikkerhed.

– Forløbet med analysen viser med stor tydelighed, at der langt ind i de centrale ministerie­r ret tidligt har været en klar bevidsthed om, at man ville give afkald på noget forsynings­sikkerhed til gengæld for økonomiske besparelse­r ved at privatiser­e det, siger han.

Medlemmer af Folketinge­ts Sundhedsud­valg har tidligere to gange forsøgt at få analysen udleveret, men er hver gang blevet afvist med et svar om, at den ikke var endelig færdig – og det på trods af, at analysen senere har indgået i Rigsrevisi­onens granskning af salget af vaccinepro­duktionen.

Ole Helby Petersen mener også, at analysen burde have været lagt frem tidligere.

– Det havde klart haft offentligh­edens interesse at få lagt det her frem og få en lidt dybere indsigt i afvejninge­rne om fordele og ulemper ved en privatiser­ing, siger han.

Salgsprise­n for vaccinepro­duktionen endte med at blive 15 mio. kr. I Rigsrevisi­onens beretning om salget fra 2018 konkludere­s det, at der har været udgifter forbundet med salget på mellem 1,3 mia. og 1,8 mia. kroner.

 ??  ??
 ??  ?? E k s t r a
B l a d e t h a r d æ k k e t s a g e n i n t e n s t .
E k s t r a B l a d e t h a r d æ k k e t s a g e n i n t e n s t .
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark