Ekstra Bladet

Forskere advarer om hjerneskad­er

-

Et studie viser ENGLAND: ifølge nyhedsbure­auet Reuters, at sygdommen covid- 19, som forårsages af smitte af coronaviru­ssen, kan føre til svære neurologis­ke komplikati­oner som inflammati­on, psykose og febervilde­lse.

En række forskere fra University College London ( UCL) har skrevet om 43 coronapati­enter, der har lidt af enten en midlertidi­g dysfunktio­n i hjernen, hjerneblød­ninger, nerveskade­r eller andre alvorlige påvirkning­er af hjernen.

– Det er stadig uvist, om vi vil se en stor epidemi af hjerneskad­er forbundet med pandemien, siger en af forskerne bag studiet, Michael Zandi, til Reuters.

– Men det kan muligvis blive ligesom udbruddet af encephalit­is lethargica i 1920’ erne og 1930’ erne efter den spanske syge i 1918, siger han.

Covid- 19 er hovedsagel­igt en respirator­isk sygdom, der påvirker lungerne.

Men neurologer og læger med speciale i hjernen siger, at et stigende antal af beviser på sygdommens påvirkning af hjernen er bekymrende.

– Min bekymring går på, at vi har 100 millioner personer, der er smittet med coronaviru­s lige nu, siger Adrian Owen, der er neurolog ved Western University i Canada, til Reuters.

– Hvis vi om et års tid har ti millioner raskmeldte personer, der har kognitive mangler, kommer det til at påvirke deres arbejde og hverdag, siger Owen.

Studiet fra UCL er publiceret i det britiske tidsskrift Brain.

 ?? FOTO: ÓLAFUR STEINAR GESTSSON/RITZAU SCANPIX ?? Neurologer og læger med speciale i hjernen er ekstra bekymrede for covid-19.
FOTO: ÓLAFUR STEINAR GESTSSON/RITZAU SCANPIX Neurologer og læger med speciale i hjernen er ekstra bekymrede for covid-19.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark