Ekstra Bladet

Café skulle have lærestreg

To bandefolk dømt og én frifundet i sag om brandbombe­r mod café

- CAMILLA MARIE NIELSEN cama@ eb.dk

To bandemedle­mmer blev kendt skyldige, mens et højtståend­e medlem af LTF- fraktionen ’ Holdet’ onsdag kunne forlade Retten på Frederiksb­erg som en fri mand i en sag om brandbombe­r mod en café i Vanløse.

Café Vik blev kort før midnat 19. september sidste år udsat for et brandatten­tatet, hvor tre hjemmelave­de molotovcoc­ktails blev kastet gennem en knust facade- rude.

Allerede ved sagens første retsdag tog en 23- årig ansigtstat­overet LTF’er uden forbehold skylden for brandbombe­rne, som han ifølge egen forklaring også var ene om at producere.

– Det var mig personligt, der havde et problem. Der var nogle uoverensst­emmelser med ejeren – eller jeg mener caféen, og man kan vel godt sige, de skulle have en lærestreg, forklarede den 23- årige, der ikke ville uddybe uoverensst­emmelserne.

Hang ud sammen

Omvendt mente politiet, at den 23- årige LTF’er handlede på foranledni­ng af et 26årigt højtståend­e medlems instrukser om at udøve hærværk mod caféen – og at han i øvrigt fik hjælp til at lave brandbombe­rne af en 19-årig mand, mens en 20- årig – ligeledes banderelat­eret – mand kørte ham til og fra gerningsst­edet på en scooter.

I bevismater­ialet indgik overvågnin­g fra opgangen til en lejlighed, hvor de fire tiltalte sammen eller på skift befandt sig i løbet af aftenen op til gerningen. Den 19- årige tiltalte har erkendt, at han i løbet af aftenen købte benzin og tre glasflaske­r med hyldebloms­tsaft som en tjeneste for den ansigtstat­overede 23- årige. Han forklarede dog, at han ikke anede, at indkøbet skulle bruges til brandbombe­r.

Til trods for den 23- åriges erkendelse og renselse af sine tre kammerater valgte retten alligevel også at kende sagens 20- årige tiltalte skyldig i brandatten­tatet. På glasskåren­e fra brandbombe­rne havde politiets teknikere nemlig sikret dna, der med allerhøjes­te sandsynlig­hed stammede fra den unge mand.

Skiftede ikke tøj

Overvågnin­gsbilleder af gerningsmæ­ndene, som flygter på en scooter, viser to mænd, der bærer det samme tøj, som de to bandefolk havde på senere samme aften.

Mens bandeduoen indtil fredag kan afvente straffen, kunne det 26-årige højtståend­e medlem frit forlade retten. Det samme kunne den 19-årige mand, som blev sendt i byen for at købe ind til brandbombe­rne.

– Bare fordi man er kommet og gået i den samme lejlighed, er det ikke ensbetyden­de med, at man har viden om, at der skal ske noget ulovligt.

– Vi mener heller ikke at indkøbet af hyldebloms­t og benzin er nok til, at man kan vide, hvad de skal bruges til, lød rettens begrundels­e for frifindels­en.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Episoden blev overværet af flere vidner, og branden udviklede sig derfor ikke til mere end en mindre brandskade i butikken.
FOTO: KENNETH MEYER Episoden blev overværet af flere vidner, og branden udviklede sig derfor ikke til mere end en mindre brandskade i butikken.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark