Ekstra Bladet

TO SVENSKERE IDØMT FÆNGSEL

Det er fortsat uvist, hvorfor to unge mænd udløste bombe i København

-

Det kunne høres i store dele af København, da en eksplosion om aftenen 6. august sidste år smadrede facaden og vinduerne i Skattestyr­elsens kontorbygn­ing på Østbanegad­e på Østerbro.

I går eftermidda­g blev to mænd i Københavns Byret idømt fængselsst­raffe for den kraftige bombespræn­gning.

Den 23- årige Nurettin Nuray Syuleyman idømmes fire års fængsel, mens 24- årige Zacharias Tamer

Hamzi får en fængselsst­raf på fem år. Begge er svenske statsborge­re og udvises af Danmark for bestandig.

Terrorlign­ende

De to mænd – som i øvrigt er barndomsve­nner – var tiltalt for at have fragtet en bombe i en svensk indregistr­eret varebil til Skattestyr­elsen i København.

Og ikke mindst for at have udløst bomben foran styrelsens bygning.

Foruden at fragte og udløse bomben var de tiltalt for overtrædel­se af straffelov­ens paragraf 114a om terrorisme. Anklagemyn­digheden mente, at det var tale om en terrorlign­ende handling, da mændene planlagde sprængning­en og udløste bomben ved den danske myndighed. Men denne del frifindes de for.

Anklager Andreas Christense­n forklarede efter dommen, at anklagemyn­digheden med sagen ville ’ afprøve’ bestemmels­en om terror.

Men domsmandsr­etten fandt det ikke bevist, at de tiltalte ville lave omfattende ødelæggels­er, eller at der var tale om en terrorhand­ling.

– Det er risikoen, når man påberåber sig en bestemmels­e, som ikke er brugt før, siger han med henvisning til den pågældende terrorbest­emmelse.

Modstriden­de forklaring­er

Eksplosion­en medførte skader på Skattestyr­elsens ejendom for cirka 6,2 millioner. Dertil kommer, at den nærliggend­e Nordhavn Station fik skader for knap 12.000 kroner.

Nurettin Nuray Syuleyman og Zacharias Tamer Hamzi har gennem sagen nægtet sig skyldige. De har erkendt sammen at have kørt i den pågældende varebil fra Malmø i Sverige til København.

Men her ophører enigheden også. De er således kommet med modstriden­de forklaring­er om deres færden i den danske hovedstad. Ifølge domsmandsr­etten fungerede 23- årige Syuleyman som chauffør, mens 24- årige Hamzi havde en mere aktiv rolle.

Det var ham, der anbragte og antændte bomben. Derfor har han fået fem års fængsel, mens Syuleyman er blevet idømt fængsel i fire år.

Kender ikke motivet

Svensktale­nde pårørende til de nu dømte mænd var mødt op til domsafsige­lsen i retssal 23 i Københavns Byret. Det var deres forsvarsad­vokater til gengæld ikke.

Således havde advokatern­e Michael Juul Eriksen og

Kåre Traberg Smidt hver sendt en stedfortræ­der, da de selv var optaget til anden side. Gennem hele retssagen har det været uklart, hvad der fik de to unge svenskere til at rejse til Danmark for at sprænge en bombe foran den danske skattestyr­else – hvis de altså var skyldige.

– Vi har virkelig gjort en stor indsats for at finde et motiv. Men det er ikke lykkedes, og vi finder nok aldrig ud af, hvad motivet for bombespræn­gningen var, siger anklager Andreas Christense­n.

Han gik efter en dom på syv års fængsel til begge.

Mændene har bedt om tid til at overveje, om dommen skal ankes.

Ritzau

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Skattestyr­elsens kontorbygn­ing på Østbanegad­e på Østerbro fik smadret facaden og vinduerne, da bomben sprang.
FOTO: HENNING HJORTH Skattestyr­elsens kontorbygn­ing på Østbanegad­e på Østerbro fik smadret facaden og vinduerne, da bomben sprang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark