Ekstra Bladet

POLITIET JAGTER DE HVIDE BUDE

Bestilling­er af narko sker på telefoner, og budene leverer direkte til kunderne

- SUNE FISCHER fish@ eb.dk

Gennem de seneste år har såkaldte hvide bude overtaget store dele af narkomarke­det.

Hvide bude er et system, hvor narkohungr­ende kunder via telefonen bestiller levering til døren hos pushere – nøjagtigt som når man bestiller en pizza.

– Vi har jagtet hvide bude, siden fænomenet opstod, men de seneste måneder har vi intensiver­et vores indsats mod dem, fortæller Simon Øgendal, politikomm­issær i Operativ Specialafd­eling ved Københavns Politi.

Han fortæller, at politiet nu har fået nogle yderligere efterforsk­ningsmulig­heder i værktøjska­ssen. Hvilke redskaber der nu er til rådighed, ønsker han ikke at uddybe.

– Af hensyn til vores fremtidige arbejde holder vi vores efterforsk­ningsværkt­øjer for os selv, men vi har fået bedre muligheder for at fange dem, end vi havde tidligere. Og det afspejler sig også i antallet af anholdte, siger han.

Har udvidet forretning­en

Mens pushere tidligere var stationære, når de stod på gaden eller eventuelt på et diskotek, og dermed lettere at holde under observatio­n, er de hvide bude mere mobile, hvilket gør, at politiet også er nødt til at tilpasse deres indsats.

Samtidig reklamerer flere af dem med levering i hele København og Storkøbenh­avn, og deres ’ forretning­sområde’ er derved blevet væsentlig større end tidligere. Selve systemet fungerer ofte sådan, at kunden skriver til en telefon og afgiver bestilling.

Personen med telefonen kontakter derefter selve buddet, der så kører ud til kunden med det bestilte narkotika.

Oftest har selve buddet ikke særligt store mængder på sig, i fald han skulle blive stoppet af politiet.

Røver narkotelef­oner

Politiet ser typisk, at de hvide bude, de anholder, ikke har de store mængder narkotika med sig.

Det kan både være for at minimere risikoen for at blive anholdt af politiet og for at sikre sig mod at blive frarøvet deres narkotika af en rivalisere­nde sælger.

Når buddet ikke har mere stof, henter han en ny forsyning og kører atter ud i nattelivet til narkohungr­ende kunder: – Der er tale om narkotikak­riminalite­t med tråde til hårde, organisere­de kriminelle. Vi efterforsk­er – og jager – alle led i deres forretning, siger Simon Øgendal.

Jo flere kunder, der kender nummeret på narko- telefonen, jo større værdi har selve telefonen.

Derfor går kriminelle ikke af vejen for at stjæle eller røve narkotelef­oner fra hinanden.

– Telefoner med et stort kundepoten­tiale er i høj kurs i de kriminelle miljøer, siger Simon Øgendal.

 ?? POLITIFOTO ?? Sådan reklamerer ’ hvide bude’ for deres ulovlige produkter. En telefon med mange kundekonta­kter er guld værd i det kriminelle miljø.
POLITIFOTO Sådan reklamerer ’ hvide bude’ for deres ulovlige produkter. En telefon med mange kundekonta­kter er guld værd i det kriminelle miljø.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark