Ekstra Bladet

DONALD TRUMP SKAL UDLEVERE SELVANGIVE­LSEN

HIT MED DEN: Den amerikansk­e præsident var ellers gået langt for at holde sin selvangive­lse privat

- EMMA B. VINKEL ebv@ eb.dk

USA’s højesteret har talt. Donald Trump skal udlevere sin selvangive­lse.

Det er et bittert nederlag for den amerikansk­e præsident. Han har ellers gjort alt, hvad han kunne, for at de økonomiske papirer ikke skulle fremvises.

Det skriver flere internatio­nale medier, heriblandt AP og NBC News.

Afgørelsen lyder, at Donald Trump ikke kan nægte at udlevere sine skatteoply­sninger, hvis en domstol kræver at se dem.

Til gengæld blokerer højesteret for, at Kongressen kan få fingrene i Donald Trumps økonomiske papirer – for nu.

Tys- tys- penge

Der er nemlig en domstol, der gerne vil se hans selvangive­lse. .

Anklager og valgt som demokrat Cyrus Vance ved domstolen i Manhattan i New York har søgt om at se papir på otte års selvangive­lse og skattehist­orik som led i en undersøgel­se af nogle betalinger til to kvinder, som hævder, at de har haft affærer med Donald Trump.

At Donald Trump skulle have haft et forhold til kvinderne, benægter han selv.

Pengene skulle være angiveligt være tys- tys- penge.

Det ene kammer i Kongressen, Repræsenta­nternes Hus, har også bedt om at få adgang til Donald Trumps oplysninge­r.

Her mente den amerikansk­e højesteret dog ikke, at det var et spørgsmål, den skulle afgøre og sendte det tilbage til en lavere instans.

’ Politisk korrupt New York’

Cyrus Vince kalder selv afgørelsen ved højesteret for en ’ enorm sejr’.

’ Det er en enorm sejr for vores nations system for retfærdigh­ed og dets grundlægge­nde princip om, at ingen - ikke engang præsidente­n - er hævet over loven,’ skriver han i en pressemedd­elelse og fortsætter:

’ Vores efterforsk­ning, der er blevet forsinket gennem et næsten er år på grund af denne retssag, vil fortsætte, og som altid styret af juryens højtidelig­e forpligtel­se til at følge loven og fakta, hvor end det fører hen.’

Donald Trump er naturligvi­s ikke begejstret for rettens afgørelse.

’ Det her er alt sammen en politisk retsforføl­gelse. Jeg vandt Mueller- heksejagte­n, og andet, og nu skal jeg stadig kæmpe i et politisk korrupt New York. Det er ikke fair over for præsidente­n eller administra­tionen!’, skriver han blandt andet på Twitter.

Præsidente­ns juridiske hold har argumenter­et for, at den siddende præsident til enhver tid er immun over for kriminelle efterforsk­ninger.

Holdet har henvist til retningsli­njer fra landets justitsmin­isterium.

 ?? FOTO: KEVIN LAMARQUE/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX ?? Trump har igen og igen nægtet at lægge sine skattepapi­rer frem, men lovede under præsidentv­algkampen i 2016 at offentligg­øre dem, hvis Hillary Clinton modsat frigav sine tusinder af slettede emails. Det skete som bekendt ikke.
FOTO: KEVIN LAMARQUE/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX Trump har igen og igen nægtet at lægge sine skattepapi­rer frem, men lovede under præsidentv­algkampen i 2016 at offentligg­øre dem, hvis Hillary Clinton modsat frigav sine tusinder af slettede emails. Det skete som bekendt ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark