Ekstra Bladet

Bidens genrejsnin­g af USA’s økonomi: Køb amerikansk

- FOTO: SUSAN WALSH/AP/ RITZAU SCANPIX

Demokrater­nes formodede præsidentk­andidat, Joe Biden, ønsker at sparke gang i amerikansk økonomi ved at belønne produktion, innovation og udvikling i USA på bekostning af udenlandsk­e leverandør­er.

Det skriver flere internatio­nale nyhedsbure­auer herunder AFP og Reuters.

Den økonomiske plan har fået navnet ’ Buy America’ ( Køb USA, red.) og vil blive præsentere­t af Joe Biden selv ved en tale nær hans hjemby Scranton i delstaten Philadelph­ia.

Joe Biden bliver efter alt at dømme til november udfordrer til præsident Donald Trump, der vandt embedet efter en præsidentv­algkamp i 2016, hvor han blandt andet brugte sloganet ’ America First’ ( USA først, red.).

Bidens plan indeholder ifølge AFP en række initiative­r, der skal sparke gang i den amerikansk­e økonomi gennem investerin­ger fra den føderale regering i Washington.

Forskning og udvikling

Et af dem er en investerin­g på 400 milliarder dollar – svarende til 2657 milliarder kroner – til at fremme køb af produkter og services, der fremstille­s i USA.

Derudover skal 300 milliarder dollar – svarende til 1993 milliarder kroner – investeres i forskning og udvikling i USA. Dermed vil amerikansk­e producente­r få støtte, som udenlandsk­e konkurrent­er ikke har.

Louis Funder, der er chef for den danske erhvervsor­ganisation Dansk Industris kontor i USA, ser derfor med bekymring på Bidens forslag.

– Han udpensler her, at han vil styrke og stramme de her buy american- klausuler (køb amerikansk­klausuler, red.), siger han.

– Det kan man ikke tolke som andet, end at hvis danske virksomhed­er vil lave forretning i USA, skal de til USA. Selvfølgel­ig kan man stadig eksportere, men man står som dansk virksomhed markant bedre, hvis man starter virksomhed eller produktion op i USA.

Ritzau

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark