Ekstra Bladet

Ældreminis­teren: Godt det kom frem

- JANUS ØSTERGAARD jao@ eb.dk

Landets ældreminis­ter, Magnus Heunicke ( S), er bestyrtet over det massive plejesvigt, som 90- årige demente Else har oplevet.

Og han er glad for, at de forbudte optagelser af plejehjemm­ets behandling af Else nu er kommet for en dag.

Det siger ministeren i det første interview om sagen.

– Den er uhyre tragisk, og denne form for svigt og uværdig behandling hører ingen steder hjemme i vores ældrepleje. Derfor er det godt, at det er kommet frem. Vi skal ikke skjule det her.

Landsrette­n har ellers forbudt TV2 at bringe dokumentar­en om Else, men i mandags valgte Ekstra Bladet alligevel at offentligg­øre nogle af optagelser­ne.

Møder hver dag

Fra politisk hold er Heunicke blevet skoset for at komme for sent på banen i sagen. Desuden faldt et ferieopsla­g på ministeren­s Instagram – mens sagen om Else buldrede afsted – mange af hans følgere for brystet.

Ifølge Heunicke er kritikken om nøl dog ikke noget, han tænker så meget over.

– Vi har møder hver dag om denne sag, og i går ( onsdag, red.) meldte jeg ud med en konkret opfølgning. Den ansvarlige kommune ( Aarhus, red.) har forklaret, hvad de har gjort. Det, synes jeg, er den måde, det skal håndteres på.

Ubærlig

Onsdag aften gik ministeren således på Facebook og inviterede de relevante parter til ’ topmøde om vores ældrepleje’.

– Hvordan vil du sikre, at vi fremadrett­et ikke igen ser en sag som Elses?

– Først skal vi sikre, at der er ryddet helt op i den konkrete sag og på det konkrete plejehjem. Jeg kan forstå, at Aarhus Kommune er i fuld gang og har måttet drage nogle ansættelse­smæssige konsekvens­er - det skal det her også have.

– Den anden ting er at sikre, at sådan noget ikke sker. Det er desværre ikke første gang, men det er noget af det mest alvorlige, som jeg har set. Det er udtryk for en meget presset ældrepleje, og for, at der nogle steder hersker en kultur, som er helt forkert. Som indeholder svigt, uværdighed, og som er ubærlig for os alle sammen.

Ingen skåltaler

– Men hvordan vil du som minister sikre, at det her ikke kommer til at ske igen?

– Vi er allerede i gang med at indkalde til et topmøde med alle, der har indsigt i og ansvar for vores ældrepleje. For det går ikke at skubbe ansvaret rundt mellem hinanden. Det bliver ikke et topmøde med skåltaler. Vi skal have tingene, der ikke fungerer, frem i lyset.

– Udbyttet skal helst være en helt konkret aftale om forbedring­er af uddannelse, rammerne og ledelsen, og jeg er også åben over for indrapport­eringsdele­n. Altså at man kan anmelde bekymringe­r til Styrelsen for Patientsik­kerhed.

– Men det er meget vigtigt, at der ikke kommer mere kontrol, flere skemaer og mindre tid hos de ældre ud af det.

Aflyst møde

Først skal vi sikre, at der er ryddet helt op i den konkrete sag og på det konkrete plejehjem

– Under coronakris­en har Mette Frederikse­n slået på, at vi skal passe på de svageste i samfundet - det må Else siges at være. Hvorfor har du ikke indkaldt til et sådant møde for længe siden?

– Vi havde faktisk forberedt et møde med Ældre Sagen og Kommunerne­s Landsforen­ing i foråret, som desværre blev aflyst, fordi vi ikke kunne mødes så mange mennesker ( under coronakris­en, red.). Men det er dette arbejde, vi nu tager op og giver et nyt indhold og ny aktualitet.

– I Socialdemo­kratiet har I været meget kritiske over for, at forhenvære­nde ældreminis­ter Thyra Frank var for usynlig. Men har du prioritere­t ældreområd­et højt nok?

– Ja, det har jeg helt sikkert. Det er et område, som ligger mit hjerte utrolig nært.

– Når jeg har været rundt på plejehjem og har talt med demenskoor­dinatorer, er det altid dem, som gør det godt, der møder ministeren. Det er vigtigt at hylde dem med gode erfaringer, men det er endnu vigtigere at få de steder frem i lyset, hvor det går galt, siger Magnus Heunicke.

 ??  ?? Skive i skudlinjen
Selvom ældrepleje med Jette Skives egne ord er ’ hjerteblod’ for hende og Dansk Folkeparti, så har hun og partiet valgt at følge loven frem for som Ekstra Bladet at sige, at sagen er for vigtig til at blive forbudt.
Skive i skudlinjen Selvom ældrepleje med Jette Skives egne ord er ’ hjerteblod’ for hende og Dansk Folkeparti, så har hun og partiet valgt at følge loven frem for som Ekstra Bladet at sige, at sagen er for vigtig til at blive forbudt.
 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? – Den er uhyre tragisk, og denne form for svigt og uværdig behandling hører ingen steder hjemme i vores ældrepleje, siger sundheds- og ældreminis­ter Magnus Heunicke.
FOTO: PHILIP DAVALI – Den er uhyre tragisk, og denne form for svigt og uværdig behandling hører ingen steder hjemme i vores ældrepleje, siger sundheds- og ældreminis­ter Magnus Heunicke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark