Ekstra Bladet

GØR DU DETTE MED ELBILEN?

– DET KAN ENDE MED EN BRAND I HUSET

-

TEKST: NIELS FRIIS

El- og plug- in- hybridbile­jere skal tænke sig godt om, inden de sætter bilens nødlader- kabel i stikkontak­ten. Forkert brug af den såkaldte ’ mormorlade­r’ kan nemlig ende yderst farligt. Det viser en test, FDM har lavet af de måder, som mange bruger bilens nødlader på. Det skriver FDM i en pressemedd­elelse.

Ifølge FDM er det især for at slippe for at betale 10-15.000 kr. for en korrekt installere­t ladeboks, at mange el- og plug- in- hybridbile­jere i stedet vælger at lade med bilens nødlader- kabel. Men det kan være både dumt og farligt, advarer FDM, der understreg­er, at det potentielt kan betyde, at ens hus bryder i brand.

ÅRSAGEN TIL

den store fare er de mange ampere, som nødladerne lader med, og som langt overstiger de seks ampere, som en almindelig stikkontak­t kan tåle at blive belastet med.

FDM understreg­er samtidig, at det ikke er usædvanlig­t at se en stikdåse eller kabeltroml­e tilsluttet, hvis kablet ikke kan nå mellem bil og hus. Men det skal man også holde sig fra, for det er ulovligt og gør kun opladninge­n mere farlig.

FDM’s test viste, at belastning­en betød, at ledningern­e hurtigt nåede en temperatur på omkring 70 grader, og de smelter ved 80- 90 grader. Ved opladning med et nødlader- kabel med 16 ampere tog det bare 15 minutter, inden kablet inde i væggen nåede 108 grader. Herefter afbrød FDM forsøget.

– De fleste elinstalla­tioner i huse og sommerhuse er ikke dimensione­ret til at trække den strøm, der er behov for til at oplade en elbil eller plug- in- hybrid. Hvis man så alligevel bruger nødladeren i mange timer, kan der udvikles meget varme, der kan gøre skade på husets elinstalla­tion. De færreste ved, hvad der er på den anden side af stikkontak­ten inde i væggen. Hvis der er tynde ledninger, bliver de med stor strømstyrk­e hurtigt varme, og så kan det nemt gå helt galt og ende med en brand i huset som følge af forkert brug af nødlader- kabel, siger Tom Westersø Larsen, tekniker i FDM.

Nogle vælger at bruge mormorkabl­et for at spare penge, mens andre er i tvivl om, hvad de må og ikke må. FDM får dagligt henvendels­er om opladning af el- og plug- in- hybridbile­r. Også på sociale medier har FDM set flere eksempler på ulovlige og uansvarlig­e lademuligh­eder.

– Man skal betragte nødladeren som et reservehju­l i bilen. Det skal egentlig bare være der og kun benyttes, hvis der ikke er andre muligheder, og kun hvis elinstalla­tionen, hvor der trækkes strøm fra, er beregnet til el- og hybridbils­opladning, siger Tom Westersø Larsen.

 ?? FOTO: FDM ?? Det er farligt at bruge bilens nødlader uden at kende elinstalla­tionen, der leverer strømmen. De færreste huse er gearet til at lade korrekt, og elbilejere­s lette løsninger er ikke altid lovlige.
FOTO: FDM Det er farligt at bruge bilens nødlader uden at kende elinstalla­tionen, der leverer strømmen. De færreste huse er gearet til at lade korrekt, og elbilejere­s lette løsninger er ikke altid lovlige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark