Ekstra Bladet

PÅRØRENDE:

Pårørendes beretninge­r tegner et billede af, at plejesvigt ikke er ualmindeli­gt. Hos Alzheimerf­oreningen genkender man tendensen

- JANUS ØSTERGAARD HEINE JØRGENSEN Når de pårørende så klager over det, bliver der ikke lyttet til dem jao@ eb.dk; heine@ eb.dk 1224@ eb.dk

Else er ikke alene.

Efter at Ekstra Bladet mandag viste de forbudte optagelser af det massive plejesvigt, som den demente kvinde på 90 år har været udsat for, er det væltet ind med henvendels­er fra pårørende til ældre.

Her beskriver mange et svigt i plejesekto­ren, som de ved selvsyn har oplevet. Fælles for flere af henvendels­erne er samtidig en stor frustratio­n over myndighede­rnes afvisende reaktion på deres nødråb.

Det billede, de pårørende tegner, er slet ikke fremmed for Else Hansen. Hun er demensfagl­ig funktionsc­hef i Alzheimerf­oreningen, som tilbyder rådgivning gennem Demenslini­en.

Kraftigt stigende

Ifølge Else Hansen er tendensen klar.

– På Demenslini­en oplever vi et stigende antal henvendels­er, som handler om omsorgssvi­gt og ting, som bliver overset eller ikke gjort i plejen.

– Når de pårørende så klager over det, bliver der ikke lyttet til dem. Mange pårørende oplever også, at de ikke bliver inddraget i behandling og pleje. De oplever en usikkerhed om, hvorvidt de ældre får den rigtige omsorg og pleje – og om der er den fornødne faglighed, fortæller hun.

– Inden for de seneste par år har denne tendens været kraftigt stigende. Frustratio­nerne er blevet større, og de pårørende føler sig mere overset end nogensinde, siger hun.

Tis og lort

Dette bakkes op af en rapport, som Alzheimerf­oreningen har udarbejdet over blandt andet henvendels­erne til Demenslini­en. Her beskrives det, hvordan flere og flere henvender sig om emner som infektione­r, fald, fejlbehand­ling og fejlmedici­nering. Mens der ligeledes er et stigende antal, der ringer om omsorgssvi­gt og emner, der relaterer sig til ’ tis og lort’.

En af de skjulte optagelser af demente Else viste netop, hvordan plejerne kørte hende til halloweenf­est indsvøbt i et tæppe, fordi hende ble var fyldt med lort.

Læs også lederen på bagsiden

 ??  ??
 ??  ?? Ekstra Bladet 10. juli.
Ekstra Bladet 10. juli.
 ??  ?? Ekstra Bladet 7. juli.
Ekstra Bladet 7. juli.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark