Ekstra Bladet

Ekspert: Loyalitet og maskuline værdier

-

– Det handler om at vise, at du er mere autentisk og mere voldelig end alle andre. Hvis du kan bevise, at du er den farligste, så smider du det på sociale medier.

Sådan siger Forrest Stuart, der er sociolog og forsker ved Stanford University. Han har forsket i, hvordan Chicagos bander bruger sociale medier til at udfordre deres rivaler.

Han er ikke overrasket over, at unge med bandetilkn­ytning bruger sociale medier på den måde.

– Det ville være mere overrasken­de, hvis de ikke gjorde, siger han og henviser til at alle lige fra kendisser til akademiker­e og politikere har konflikter på sociale medier.

– At hænge andre ud er en strategi bandemedle­mmer bruger til at øge deres egen popularite­t og ry, mens de ødelægger andres, siger Forrest Stuart.

En ’ badass’

Han har i sin forskning set, at sociale medier giver unge med tilknytnin­g til bandemiljø­et et forum, hvor de kan vise autenticit­et ved for eksempel vold og narkohande­l.

– For at få respekt skal du vise andre, at du er en ’ badass’.

Ifølge Forrest Stuart er der ikke evidens for, at konflikter på sociale medier fører til bandeopgør på gaden. Faktisk kan det i nogle tilfælde forholde sig omvendt.

– Før skulle man rent fysisk udfordre. Nu behøver man ikke konfronter­e dem ( bandmedlem­merne, red.) på gaderne, man kan gøre det online. En af de bedste måder er at udfordre andres ry eller oute nogen, der ikke er ’ ægte’.

– At sige, de samarbejde­r med politiet, viser, at de ikke lever op til gadens regler, ikke kan klare at sidde inde og vil sælge andre. Loyalitet og maskuline værdier er i høj kurs – at gå til politiet ses som et feminint træk.

Bandemedle­m skudt

I sit arbejde er han kommet tæt på Chicagos bandemiljø, og han fortæller, at de unge også bruger sociale medier til at rekognosce­re mod rivaler. Det kan ske i dage, uger og måneder før for eksempel et drive byskyderi. På den måde er der mindre risiko for at blive fanget af politiet, når de tager en pistol med i byen for at skyde.

Hvis du kan bevise, at du er den farligste, så smider du det på sociale medier

At gå til politiet ses som et feminint træk

I et tilfælde blev et bandemedle­m skudt, fordi han hver dag postede selfies på Instagram, mens han hang ud foran en bestemt butik.

 ?? PRIVATFOTO ?? I en video, der viser et overfald under en igangværen­de konflikt i det danske bandemiljø, bliver offeret slået og sparket.
PRIVATFOTO I en video, der viser et overfald under en igangværen­de konflikt i det danske bandemiljø, bliver offeret slået og sparket.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark