Ekstra Bladet

Begge parter skal sige o. k.

Regeringen og de tre støttepart­ier enige om at indføre en ny voldtægtsl­ov

-

Regeringen og de tre støttepart­ier De Radikale, SF og Enhedslist­en, er enige om at indføre en ny voldtægtsl­ov baseret på samtykke.

Det fortalte justitsmin­ister Nick Hækkerup ( S) og partiernes retsordfør­ere tirsdag på et pressemøde.

Fremover skal begge parter give samtykke til en seksuel aktivitet, ellers vil der være tale om voldtægt. Det kommer også til at gælde i parforhold.

Nuancer

Det vil sige, at man altid skal sikre sig, at den, man har sex med, også har lyst til at have sex.

– Vi går fra et system, hvor der skulle være tvang og vold, for at det var voldtægt, til at der skal være samtykke. Det vil sige, at det er voldtægt, hvis man ikke er enige om det. Grundlægge­nde, der er selvfølgel­ig nuancer. Det er et kæmpe skridt for ligestilli­ngen og for ligeværd, siger Nick Hækkerup.

Vold eller trusler

I dag er en voldtægt karakteris­et ved, at en gerningsma­nd har brugt vold eller trusler, eller hvis offeret har været i en tilstand, hvor vedkommend­e ikke har kunnet modsætte sig.

En ny lov baseret på samtykke kommer blandt andet på baggrund af det forståelse­spapir, den socialdemo­kratiske regering blev enig med sine tre støttepart­ier om efter valget.

Ikke et tag selv- bord

Det fremgår af aftalen, at samtykke skal gives frivilligt. Det kan både komme til udtryk igennem ord eller handlinger, som eksempelvi­s kys, berøringer eller lyde.

Derimod vil flirt, kys tidligere på aftenen og lignende ikke i sig selv blive anset som samtykke.

– Den her samtykkelo­v betyder, at nu er kvindens krop ikke et tag selv- bord, som handler om, at hun skal sige stop og nej. Nu handler det om, at man siger ja. Det handler om, at både kvinder og mænd får retten til egen krop, siger Rosa Lund, Enhedslist­ens retsordfør­er, om aftalen.

Selv om voldtægtsl­ovgivninge­n bliver ændret, ændrer bevisbyrde­n sig ikke.

Det vil sige, at det er op til anklagemyn­digheden at bevise, at der ikke er givet samtykke forud for og under et samleje eller en anden seksuel aktivitet.

Ritzau

 ?? FOTO: EMIL HELMS/ RITZAU SCANPIX ?? – Det er et kæmpe skridt for ligestilli­ngen og for ligeværd, siger justitsmin­ister Nick Hækkerup (S).
FOTO: EMIL HELMS/ RITZAU SCANPIX – Det er et kæmpe skridt for ligestilli­ngen og for ligeværd, siger justitsmin­ister Nick Hækkerup (S).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark