Ekstra Bladet

TRUMP OG KAOS

-

Den amerikansk­e præsident prøver end ikke at distancere sig fra mord

I GÅR BESØGTE Donald Trump Kenosha i Wisconsin. ❘kke for at skabe ro efter efter flere drab i byen, men for yderligere at puste til ilden.

DONALD TRUMP ER bagud i meningsmål­ingerne inden præsidentv­alget 3. november i et racesplitt­et og voldsplage­t land. Men i stedet for at optræde som en samlende figur skaber han kun mere kaos.

DET ER MANGE ÅRTIER siden, USA sidst oplevede en voldsbølge, som vi har været vidner til det seneste halve år. Landet, som Donald Trump ville gøre stort igen, er ved at blive delt i mange lejre.

DEN YDERSTE HØJREFLØJ med deres våben får støtte af republikan­erne og Trump, mens en radikal venstreflø­j ofte ender med at skabe ødelæggels­er ved demonstrat­ionerne mod politivold og racisme.

PRÆSIDENTE­N MENER tilsynelad­ende, han kan vinde valget ved at holde gryden i kog. Flere konfrontat­ioner. Mere had mellem befolkning­sgrupper. Og imens fortsætter mordene.

SENEST HAR Trump taget en 17- årig fra Kenosha i forsvar. Den unge mand fra en lokal militsgrup­pe var udstyret med et halvautoma­tisk våben og åbnede ild mod en gruppe demonstran­ter. To blev dræbt, og en alvorligt såret. TRUMP TAGER IKKE afstand fra mordene. ❘ stedet siger han:

– Jeg går ud fra, at han var i meget store problemer. Han ville sikkert være blevet dræbt.

DEN AMERIKANSK­E PRÆSIDENT prøver end ikke at distancere sig fra mord. Han udviser ikke medfølelse for de dræbte.

I STEDET FORSØGER HAN at forsvare handlingen – alene på grund af, hvad han tror og formoder. Han er godt nok langt ude. USA er langt ude.

KENOSHA HAR VÆRET HJEMSTED for demonstrat­ioner mod politivold og racisme, siden den 29- årige sorte amerikaner Jacob Blake 23. august blev skudt af politiet under en anholdelse.

JACOB BLAKE BLEV RAMT af syv skud i ryggen, da han var på vej ind i en firehjulst­rækker, hvor hans tre børn sad. Han er lammet fra livet og ned efter skudepisod­en.

DONALD TRUMP HAR IKKE taget afstand fra den betjent, der skød Jacob Blake i ryggen. Til gengæld har præsidente­n taget afstand fra demonstran­terne i byen og slået dem i hartkorn med kriminelle elementer, der stak ild på bygninger og forretning­er.

I GÅR VALGTE Donald Trump at besøge Kenosha, selvom de lokale myndighede­r helst ville have været det foruden. De var godt klar over, at præsidente­n ikke var på en fredsmissi­on. Men vel snarere det modsatte.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN/AFP/ RITZAU SCANPIX ?? Trump besøgte i går Kenosha, men ikke for at af forene de stridende parter.
FOTO: MANDEL NGAN/AFP/ RITZAU SCANPIX Trump besøgte i går Kenosha, men ikke for at af forene de stridende parter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark