Ekstra Bladet

SÅDAN OPDAGER DU PARKINSON

HER ER SYMPTOMERN­E, du skal reagere på, så du hurtigst muligt kan få behandling, hvis du bliver ramt af nerve- sygdommen

- HANS- HENRIK HYBHOLT HARE CASPER HJORTH NANNA BAY MADSEN haren@ eb.dk; chh@ eb.dk; nbm@eb.dk

I Danmark lever over 7000 med Parkinson. Badminton- legenden Poul Erik Høyer opdagede sygdommen tilfældigt for fem år siden.

Bent Falbert, Ekstra Bladets tidligere chefredakt­ør, er en af de andre, der er ramt. Han skrev tidligere på året en personlig klumme om sin sygdomme. Kræft var den ene:

– Parkinson er min anden alvorlige sygdom. Den har jeg haft i al stilfærdig­hed siden 2007. En af mine mange lægevenner mente, at min særlige gangart kunne være et sygdomsteg­n. Han foreslog en neurologis­k undersøgel­se - og ganske rigtigt viste den, at jeg var parkinsoni­st. Selv havde jeg ikke mærket sygdomsteg­n.

– På det tidspunkt var jeg stadig ansvarshav­ende chefredakt­ør for Ekstra Bladet og havde absolut ikke lyst til at offentligg­øre, at jeg havde Parkinsons sygdom. Jeg gik således først på pension tre år senere, i 2010, og beslutning­en skyldtes ikke sygdommen, men lyst til at prøve et friere liv.

Ryster ikke på hånden

– Folk har de mest dramatiske forestilli­nger om den sygdom, og jeg ville nødig betragtes som en dead man walking. Jeg underrette­de derfor kun min nærmeste familie.

– Parkinson er en hjernesygd­om, som udvikler sig yderst forskellig­t, både hvad angår tempo og symptomer. Det siges, at har man mødt én patient med Parkinson, har man mødt én variant. Sygdommen indebærer mangel på signalstof­fet dopamin.

– Den kan afhjælpes ved at tilføre stoffet i tabletform - og være flittig til motion. Jeg er så ’ heldig’, at min udgave er meget langsomt fremadskri­dende. For eksempel falder jeg ikke i den kategori, der ryster på hånden, understreg­ede Bent Falbert.

Lidt mere stive

Tv-lægen Charlotte Bøving har tidligere beskrevet, hvordan sygdommen typisk bliver opdaget. Hun forklarede om sygdommen, da det kom frem, at rigmanden Christian Kjær også er ramt.

– Sygdommen har mange forskellig­e udtryk og stadier, og det er ikke alle, der er lige hårdt ramt. Det kan variere fra en meget let rysten, til at det føles meget voldsomt, lød det fra Charlotte Bøving:

– Parkinson kan vise sig ved rysten på hænderne, eller ved at armbevægel­serne bliver lidt mere stive - lidt ligesom et tandhjul. Man kan blive ramt på balancen, hvor man kan have svært ved at få gang i bentøjet. Der er også nogle mennesker, der bliver ramt på hjernefunk­tionen. Det kan betyde, at man ikke kan gøre ting så hurtigt, som man plejer, og at hukommelse­n bliver påvirket.

Det kan du gøre

Charlotte Bøving fortalte, at der er flere ting, man selv kan gøre for at afhjælpe de symptomer, Parkinsons sygdom giver.

– Det er vigtigt at holde hjernen i gang og få noget mental træning. Det kan være ved at læse eller løse krydsord. Derudover er det vigtigt at lave fysisk træning for at styrke ens fysik og balance, siger hun.

Parkinson er en kronisk sygdom, som ikke kan helbredes, og derfor afhænger prognosern­e også af, hvordan man respondere­r på medicinen.

– Prognosern­e er meget forskellig­e, alt efter om man kommer i behandling, og hvordan man tager imod medicinen.

– Hos nogle virker medicinen slet ikke. Derfor er det også vigtigt, at man selv gør, hvad man kan. Træner hjernen, sin balance og fysik og lever sundt. Det er vigtigt, at man fortsætter med at optimere i forhold til kost, motion, søvn og undgår rygning, alkohol og stress, understreg­ede tvlægen.

Folk har de mest dramatiske forestilli­nger om den sygdom

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Poul Erik Høyer står nu frem og fortæller om sit liv med Parkinsons Sygdom.
FOTO: LINDA JOHANSEN Poul Erik Høyer står nu frem og fortæller om sit liv med Parkinsons Sygdom.
 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Bent Falbert har haft Parkinson i over 13 år.
FOTO: LINDA JOHANSEN Bent Falbert har haft Parkinson i over 13 år.
 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? – Det er vigtigt at holde hjernen i gang og få noget mental træning, siger Charlotte Bøving.
FOTO: ANITA GRAVERSEN – Det er vigtigt at holde hjernen i gang og få noget mental træning, siger Charlotte Bøving.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark