Ekstra Bladet

SAMTYKKELO­V GØR INGEN FORSKEL

-

er der flertal i FolkeLANGT OM LÆNGE tinget for en ny samtykkelo­v.

– som mange ellers DET BETYDER IKKE fejlagtigt tror – at man nu bliver kendt skyldig i voldtægt, hvis man ikke har en skriftlig eller udtrykkeli­g mundtlig aftale om frivilligt samleje.

Faktisk kommer det ikke til at gøre nogen forskel. Samtykke kan, ifølge den nye lov, komme til udtryk gennem ord, berøringer eller sågar lyde. Sådan er det allerede i dag.

Den nye samtykkelo­v kommer altså allerhøjes­t til at fungere som signalpoli­tik, hvilket da også er positivt, fordi den offentlige debat kan være med til at skabe en forandring i vores seksuelle adfærd overfor hinanden.

dog desværre ikke til at DEN KOMMER gøre den store forskel for voldtægtso­frenes retssikker­hed.

Årsagen til det lave antal voldtægtsa­nmeldelser med domfældels­er til følge har aldrig været mangelfuld lovgivning.

Årsagen er, at vi i den danske retsstat ikke dømmer mennesker for voldtægt, hvis ikke der er tilstrække­lige beviser for, at de forsætligt har begået voldtægt.

har til formål at ramSAMTYKK­ELOVEN me såkaldte kontaktvol­dtægter, hvor de involvered­e parter som oftest kender hinanden, men hvor der hverken er beviser i form af blå mærker eller vidner.

Den ene – typisk en mand – vil påstå, at han havde fået lov. Den anden, typisk en kvinde, vil påstå, at han ikke fik lov.

I det nye forslag vil lyde eller berøringer som sagt være nok til at udgøre samtykke. Den ene vil påstå, at den anden gav samtykke gennem lyde eller berøringer. Den anden vil påstå, at der ikke blev givet samtykke gennem lyde eller berøringer.

Den kommer ikke til at skabe en positiv forandring i opklaringe­n af voldtægtss­agerne

– og EN NY SAMTYKKELO­V dette er absolut en falliterkl­æring – vil ikke gøre det mere muligt at bevise voldtægter og dermed dømme flere gerningsmæ­nd.

Lovændring­en vil således resultere i status quo. Den kommer ikke til at skabe en positiv forandring i opklaringe­n af voldtægtss­agerne. Men den kommer heller ikke til at skabe en negativ forandring i opklaringe­n af voldtægtss­agerne.

Derfor kan vi lige så vel hilse den nye samtykkelo­v velkommen.

trods alt ikke gøre skade at senDET KAN de et signal, der giver yderligere anledning til den nødvendige debat om vores seksuelle grænser og adfærd over for hinanden.

 ?? MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? ’Samtykke- loven’ kommer desværre ikke til at gøre den store forskel for voldtægtso­frenes retssikker­hed, mener Nima Zamani.
MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK ’Samtykke- loven’ kommer desværre ikke til at gøre den store forskel for voldtægtso­frenes retssikker­hed, mener Nima Zamani.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark