Ekstra Bladet

SANDHEDEN OM STÅLES SISTO- MILLIONER

FORSTÅ MEKANISMER­NE bag FCK’s ageren i transfervi­nduet, hvor Ståle Solbakken med europæisk succes kan få en lille håndfuld dage som supershopp­er

- Troels Christense­n

Der var tale om et transferbe­løb på den pæne side af 22 millioner kroner, da købet af Pione Sisto i sidste uge blev droppet af FC København, der fremover næppe inviterer spillerens bror og agent på logehygge i Parken.

Men skulle nogen være af den opfattelse, at den spektakulæ­re afdribling så betyder, at manager Ståle Solbakken stadig råder over samme cifre til at handle ind for, så tager de fejl.

Han skulle tværtimod forbi ledelsen og hente en meget stor del af summen som ekstrabevi­lling til Sisto- signeringe­n.

Den norske manager har nemlig ikke noget forhåndsgo­dkendt beløb til indkøb. Tværtimod skal han langt hen ad vejen selv sørge for at være en god købmand og skabe sig et råderum.

Det vil sige, at han skal forvalte sine aktiver – kontraktsp­illere – efter en nøgle, der omhandler meget mere end købs- og salgspris.

Det handler også om afskrivnin­g på selve transferen. Hvis en spiller for eksempel er købt for 36 millioner kroner og har fået en tre- årig ( 36 måneder lang) kontrakt, nedskriver klubben hans værdi med en million kroner om måneden.

Kæmpe salgsobjek­ter

Undervejs i kontraktpe­rioden reduceres altså hans ’ restværdi’ som aktiv, hvilket dog ikke er at forveksle med, at hans markedsvær­di falder.

For en spiller, der er købt

ung, skulle sidstnævnt­e tværtimod gerne stige i perioden, som det i eksplosiv grad er tilfældet med 21årige Victor Nelsson, købt i FC Nordsjælla­nd sidste sommer, der har fået sit internatio­nale gennembrud.

En skade kan dog til enhver tid decimere markedsvær­dien, ligesom klubben indregner driftsomko­stninger til spillerens løn samt eventuelt sign- on- fee og agenthonor­ar i kontraktpe­rioden.

Udover Victor Nelsson er jævnaldren­de Jonas Wind lige nu et kæmpe salgsobjek­t for FCK, som Ståle Solbakken dog tror vil fordoble sin salgsværdi over de kommende år.

Santos til salg

Andre unge i pipeline er Mikkel Kaufmann, 19, og Mohamed Daramy, 18. Mens de endnu ikke er salgsmodne, har målmand Kalle Johnsson påkaldt sig internatio­nal bevågenhed.

Lige nu er det dog andre spillere, der er plantet på affyringsr­ampen. Sotirios Papagianno­poulos er netop afhændet til AIK som den første, mens Michael Santos ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r også er til salg.

Kan den 27- årige angriber fra Uruguay indbringe et pænt beløb, vil det til gengæld næppe være tilfældet for skadede Nikolaj Thomsen og Bryan Oviedo. Deres afgang vil reelt kun betyde, at lønnen spares.

Ståle Solbakkens behov for at hente nye ind, kan ændre sig inden for selve transfervi­nduet, som i år står åbent frem til 5. oktober.

Hans behov vil stige, hvis klubben slår først IFK Göteborg, siden enten polske Piast Gliwice eller østrigske Hartberg i anden runde

og dernæst en tredje modstander i play off den 1. oktober og kvalificer­er sig til gruppespil­let i Europa League.

Et gruppespil, der kan have en værdi af mindst 50 millioner kroner.

I så fald har han en halv snes dage at handle i.

Mange ubekendte

Lige nu står han med mange ubekendte i forhold til skader. Kan han for eksempel regne med masser af minutter fra Viktor Fischer og Nicolai Boilesen? Og hvornår og i hvilket omfang vil Andreas Bjelland, 32 år og Ragnar Sigurdsson være klar?

På netop stopperpos­itionen er Ståle Solbakken netop nu så sårbar, at en ny centerfors­varer er hans mest skrigende behov.

Han vedgår at have holdt øje med Davit Khocholava, 27- å rig landsholds­spiller fra Georgien og Shakhtar Donetsk, ligesom islandske Holmar Örn Eyjolfsson fra bulgarske Levski Sofia har været nævnt på rygteplan.

Og flirten med Pione Sisto afslørede, at han også er på udkig efter en gennembrud­sstærk kantspille­r.

Skal være skarp

Skal Ståle Solbakken hente noget i bare nærheden af samme prisklasse, skal han dog først i dialog med bestyrelse­sformand Bo Rygaard og den tunge del af ejerkredse­n i skikkelser af Lars Seier og Erik Skjærbæk.

Sidste år kom han lidt sent i butikkerne på grund af skader og et sent salg af Robert Skov, hvilket betød et dyrt indkøb af Pep Biel, mens han året før ’var i plus’ på grund af en gunstig skadessitu­ation.

Denne gang skal han være skarp i den sidste træk fra transfervi­nduet, når det handler om at trimme truppen til at udfordre i såvel Superligae­n som Europa.

Til den skarphed hører også at have en liste klar over mulige alternativ­er i tilfælde af et sent storsalg af en nøglespill­er.

På stopperpos­itionen er Ståle Solbakken netop nu så sårbar, at en ny centerfors­varer er hans mest skrigende behov

Der var tale om et transferbe­løb på den pæne side af 22 millioner kroner

Ståle Solbakkens behov for at hente nye ind, kan ændre sig inden for selve transfervi­nduet, som i år står åbent frem til 5. oktober

 ??  ??
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Udfordret
FCK- manager Ståle Solbakken har mange ubekendte og kan få en stressende afslutning på transfervi­nduet.
FOTO: LARS POULSEN Udfordret FCK- manager Ståle Solbakken har mange ubekendte og kan få en stressende afslutning på transfervi­nduet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark