Ekstra Bladet

KAN OPDAGE ALZHEIMERS 20 ÅR TIDLIGERE

BLOT EN BLODPRØVE: Foreløbige resultater fra et mangeårigt projekt ser lovende ud, fortæller to danske eksperter

- SØREN SCHMIDT redaktione­n@ eb.dk

I dag skal du igennem komplicere­de skanninger eller ubehagelig­e undersøgel­ser af rygmarvsvæ­sken, hvis du skal have stillet en diagnose for Alzheimers.

Men det kan måske ændre sig.

I hvert fald har en gruppe forskere fra blandt andre Sverige, USA og Colombia arbejdet på at udvikle en test, som gør det muligt at opdage Alzheimers ved hjælp af en blodprøve.

Ser lovende ud

Det projekt har de netop offentligg­jort deres foreløbige resultater af, og det ser lovende ud, hvis man spørger to af Danmarks eksperter på området.

– Det er noget, der har været undervejs i et stykke tid, og det er vældig interessan­t.

– Man har haft det problem, at skanninger og undersøgel­se af rygmarvsvæ­sken er kostbare undersøgel­ser, og det er også invasive undersøgel­ser, siger Steen Hasselbalc­h, som er professor og overlæge ved Nationalt Videnscent­er for Demens på Rigshospit­alet.

Den optimisme deles af

Rikke Gregersen, som er docent og forsknings­leder ved VIA University College, hvor hun forsker i behandling af demens.

Større udbredelse

– Det, man bruger i dag, er jo skanninger kombineret med andre tests, og det er bare ekstremt dyrt, især hvis man skal have en præcisions­scanning som en PET- scanning.

– Så en borger, der kommer til en praktisere­nde læge og kan få taget en blodtest, der kan give en stærk indikation, ville jo være enormt stærkt. Absolut.

– Det har kæmpe potentiale, hvis du spørger mig, siger hun.

De dyre og ubehagelig­e undersøgel­ser gør, at det ikke er alle steder, man kan udføre undersøgel­serne.

– Det er ikke så mange steder, det bliver lavet, og derfor har man ledt efter muligheder for at kunne måle det i blodet.

– Det her kan jo pludselig få en udbredelse, som gør, at alle demensklin­ikker i Danmark kunne anvende den her metode til at stille diagnosen, som både er hurtigere og billigere, siger Steen Hasselbalc­h.

Hos de praktisere­nde læger kan man i dag ikke få taget en egentlig test, men man kan få foretaget en screening ved navn MMSE.

– Den er let at bruge, og den er kortvarig, men det er kun en screening på den måde, at hvis man for eksempel har en depression uden at have demens, så kan man også score lavt på den.

– Hvis man har været ude at buldre en hel nat eller to og er rigtig træt, eller hvis man er ekstremt stresset, så vil det også give et negativt udfald. Og derfor er det kun en screening, siger hun.

Relevant med tidlig test

Resultater­ne i forskninge­n har vist, at det er muligt at opdage sygdommen op mod 20 år, før patienten udviser egentlige symptomer.

– Idéen har været, at der er et eller andet, der får de her proteiner til at lagre sig inde i hjernen, og så ligger de der i mange år, indtil de laver for meget skade, og så begynder man at få symptomern­e, siger Steen Hasselbalc­h.

Særligt ved den specielle form for Alzheimers, der er arvelig, kan det være relevant at teste tidligt, fordi der er meget stor risiko for, at efterkomme­re også udvikler sygdommen.

– Ved den arvelige form, som er meget sjælden, ser man typisk symptomer på sygdommen i 40- 45- års- alderen.

– Forskerne fra studiet har derfor undersøgt proteinet hos dem, som endnu ikke har udviklet symptomer på sygdommen, men som man ved vil få den, og de kunne se proteinet, mange år før sygdommen bryder ud, siger Steen Hasselbalc­h.

Skanninger og undersøgel­se af rygmarvsvæ­sken er kostbare undersøgel­ser

Det har kæmpe potentiale, hvis du spørger mig

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark