Ekstra Bladet

FØRSTE TEST DESTRUERET 179

- ANDERS ZACHO azk@ eb.dk

Den 41- årige sygeplejer­ske Marie- Louise Kleszewski kan være den første dansker, der har været smittet med coronaviru­s to gange. Men det bliver aldrig muligt at undersøge og sammenlign­e de to positive coronaprøv­er.

Statens Serum Institut bekræfter over for Ekstra Bladet, at Marie- Louises første coronaprøv­e er blevet ’smidt ud’.

I en række artikler har Ekstra Bladet fortalt Marie- Louises historie. I april blev sygeplejer­sken fra Nykøbing Falster for første gang testet positiv. Netop den test er røget i skraldespa­nden, lyder det nu fra Statens Serum Institut, der står for at indsamle og lagre alle danskeres positive coronaprøv­er.

Under hårdt pres

Ekstra Bladet har gennem mere end en uge forsøgt at få svar på, om Marie- Louise har været smittet to gange med coronaviru­s.

I en mail til Ekstra Bladet skriver Statens Serum Instituts direktør, Kåre Mølbak, at man hele tiden har undersøgt sagen, selvom det ikke har fremgået af institutte­ts tidligere meldinger til Ekstra Bladet:

’ Vi vil gerne undersøge denne sag ( og andre), men vi skal have skaffet materialet først. Derfor har vi også brugt de seneste dage på at finde ud af, om materialet stadig findes,’ lyder det.

’Med hensyn til den første prøve fra 10. april, så er materialet fra den desværre blevet smidt ud. Den blev taget på et tidspunkt, hvor der var maksimalt pres på hospitaler­ne, og derfor blev der smidt en del prøver ud i stedet for, at de blev sendt til SSI. Den kan derfor ikke undersøges yderligere, forklarer direktøren.

Det er hospitalet, der har indsamlet prøverne, som altså ikke har sendt dem videre til Statens Serum Institut.

Nemmere anden gang

I juli, tre måneder efter den første positive test, blev Marie- Louise Kleszewski igen testet positiv for corona, selvom hun havde været rask i tidsrummet mellem den første og anden positive test.

Første gang var hun syg i fire uger, og anden gang var hun syg i en lille uge. En række førende ekspernye smittetilf­ælde med coronaviru­s er der registrere­t det seneste døgn i Danmark. Det er det højeste tal for et enkelt døgn siden 22. april. 31 tilfælde er registrere­t i Odense Kommune, hvor bl. a. læreruddan­nelsen er hårdt ramt.

ter, som Ekstra Bladet har talt med, vurderer, at der har været en grad af immunitet efter første smittetilf­ælde.

Hvis hun rent faktisk har haft coronaviru­s to gange, kan det være forklaring­en på, at det andet sygdomsfor­løb været mildere.

Marie- Louises anden positive coronaprøv­e fra 11. juli leder Statens Serum Institut stadig efter.

’ Uanset svaret kan den dog ikke sammenlign­es med den første prøve, da den som nævnt er blevet destrueret,’ skriver Kåre Mølbak til Ekstra Bladet.

Det er endnu uvist, hvor mange prøver, der er blevet kasseret, før de er nået frem til Statens Serum Institut. Det vil Ekstra Bladet undersøge.

Med hensyn til den første prøve fra 10. april, så er materialet fra den desværre blevet smidt ud

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Må kigge langt efter svar
E k s t r a
B l a d e t s f o r s i d e
1
. s e p t e m b e r .
– Jeg er forundret over forløbet. Det er jo ikke særlig smart at smide prøver ud. Det er simpelthen så mærkeligt, konstatere­r den 41- årige sygeplejer­ske Marie- Louise Kleszewski fra Nykøbing Falster.
FOTO: PER RASMUSSEN Må kigge langt efter svar E k s t r a B l a d e t s f o r s i d e 1 . s e p t e m b e r . – Jeg er forundret over forløbet. Det er jo ikke særlig smart at smide prøver ud. Det er simpelthen så mærkeligt, konstatere­r den 41- årige sygeplejer­ske Marie- Louise Kleszewski fra Nykøbing Falster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark