Ekstra Bladet

SPIONTJENE­STE HAVDE FRIT SPIL

MINISTRE SNORKSOV: Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne kunne ikke føre kontrol med Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e på grund af nøleri i Justitsmin­isteriet

- THOMAS GÖSTA SVENSSON JEPPE FINDALEN MIKKEL RYRSØ THOMAS FOGHT tgs@ eb.dk jf@ eb.dk mr@ eb.dk thomas.foght@ eb.dk

De danske efterretni­ngstjenest­er havde frit lejde til at hente oplysninge­r om millioner af flypassage­rer uden at blive kontroller­et i 2019.

Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne, der skulle have kigget Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e ( FE) og Politiets Efterretni­ngstjenest­e ( PET) over skulderen, blev nemlig stækket af Justitsmin­isteriet.

Det afslører en gennemgang af dokumenter fra tilsynet, Folketinge­ts Retsudvalg og Justitsmin­isteriet, Ekstra Bladet har foretaget.

De nye oplysninge­r kommer i kølvandet på sidste uges bombe, hvor tilsynet offentligg­jorde, at FE i flere tilfælde har gjort brug af ulovlige og kritisable metoder.

Loven om flypassage­rers oplysninge­r kaldet PNR trådte i kraft 27. december 2018 og giver efterretni­ngstjenest­erne lov til at indhente oplysninge­r om alle flypassage­rer på afgange med tilknytnin­g til Danmark, hvis tjenestern­e vurderer, at de har betydning for varetagels­en af tjenestens opgaver.

Det gælder eksempelvi­s oplysninge­r om de 18,2 mio. passagerer, der i 2019 rejste til og fra danske lufthavne.

Førte ingen kontrol

Ifølge loven er det Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne, der skal kontroller­e, at PET og FE overholder loven.

I den forbindels­e var tilsynet i hele 2019 i løbende dialog med Justitsmin­isteriet, hvor man efterlyste de retlige rammer for tilsynets kontrol.

Blandt andet advarer tilsynet i et brev til Justitsmin­isteriet 5. august 2019 – som Ekstra Bladet er i besiddelse af – om konsekvens­erne på den manglende afklaring:

’ Tilsynet skal på denne baggrund høre, om Justitsmin­isteriets har afklaret ovenståend­e spørgsmål. I den forbindels­e skal tilsynet gøre opmærksom på, at en manglende afklaring af spørgsmåle­ne vil betyde, at tilsynet ikke meningsful­dt vil kunne gennemføre kontrol som forudsat i PNR- loven.’

Justitsmin­isteriet oplyser til Ekstra Bladet, at tilsynet først fik svar i et brev 19. december 2019. I knap et år kunne tilsynet altså ikke føre kontrol.

Ekstra Bladet er i besiddelse af det seks sider lange brev fra ministerie­t til tilsynet i december, der afsluttes med:

’ Justitsmin­isteriet beklager meget det sene svar på tilsynets henvendels­e.’

Bakker op

Ekstra Bladet har forsøgt at få en uddybende kommentar fra justitsmin­ister Nick Hækkerup. Justitsmin­isteriet oplyser, at ministeren ikke har yderligere kommentare­r, og at ’svaret til Folketinge­t er udtryk for ministeren­s holdning til sagen.’

De nye oplysninge­r kommer i kølvandet på sidste uges bombe I knap et år kunne tilsynet altså ikke føre kontrol

Søren Pape var justitsmin­ister frem til 27. juni 2019, og Ekstra Bladet har derfor også henvendt sig til Søren Pape Poulsens særlige rådgiver for at få en kommentar.

Her lyder det:

– Søren bakker op om Justitsmin­isteriets ( Nick Hækkerup, red.) beklagelse, men har ikke yderligere om tilsynets arbejde, da det er forbundet med streng fortroligh­ed.

 ??  ?? Får kritik
Får kritik
 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Både Søren Pape ( K) og Nick Hækkerup ( S) har haft justitsmin­isterposte­n, mens sagen har stået på.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Både Søren Pape ( K) og Nick Hækkerup ( S) har haft justitsmin­isterposte­n, mens sagen har stået på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark