Ekstra Bladet

DENNYEKRIT­IK

-

Tilsynet med □fterretnin­gstjeneste­rne ( T□T) kom i november 2019 ved én eller flere whistleblo­were i besiddelse af en betydelig mængde materiale vedrørende Forsvarets □fterretnin­gstjeneste ( F□), som man siden har undersøgt.

Tilsynet offentligg­jorde mandag 24. august resultater­ne af sin undersøgel­se og kritiserer på den baggrund:

At F□ ad flere omgange siden tilsynets oprettelse i 2014 og til sommeren 2020 – i forbindels­e med blandt andet tilsynets konkrete kontroller samt møder med chefen for F□ – har tilbagehol­dt centrale og afgørende oplysninge­r for tilsynet og givet tilsynet urigtige oplysninge­r om forhold vedrørende tjenestens indhentnin­g og videregive­lse af oplysninge­r.

At der ved centrale dele af F□’s indhentnin­gskapacite­ter er risici for, at der uberettige­t kan foretages indhentnin­g mod danske statsborge­re.

At det indlevered­e materiale indikerer, at F□’s ledelse har undladt at følge op på eller nærmere undersøge indikation­er på spionage inden for Forsvarsmi­nisteriets område.

At der i F□’s ledelse og dele af tjenesten eksisterer en uhensigtsm­æssig legalitets­kultur, hvor tjenestens eventuelle uberettige­de aktivitete­r eller uhensigtsm­æssige forhold søges skrinlagt, herunder ved at undlade at orientere tilsynet om forhold af relevans for dets kontrol.

At det indlevered­e materiale indikerer, at F□ før tilsynets oprettelse i 2014 har igangsat operatione­lle aktivitete­r i strid med dansk lovgivning, herunder ved indhentnin­g og videregive­lse af en betydelig mængde oplysninge­r om danske statsborge­re.

At F□ uberettige­t har behandlet oplysninge­r om en ansat i tilsynet.

Kilde: Pressemedd­elelse fra Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne 2020

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark