Ekstra Bladet

DET ER VIRKELIG STORT Charlotte Bircows videoer er for anden gang blevet udstillet på Nationalmu­seet

- NANNA BAY MADSEN nbm@eb.dk

Charlotte Bircow blev kendt i store dele af Danmark i 1980’ erne, hvor hun fik danskerne til at træne i massevis med sine videoer ’ Balder af stål’, som var fast inventar i mange kvinders skuffer.

Nu kan den 59-årige fitnessdro­nning så for anden gang se selvsamme videoer blive udstillet på Nationalmu­sset. Senest i udstilling­en ’ En skat til Danmark’, som er blevet til i samarbejde med TV2.

Netop det faktum har Charlotte Bircow, der i forvejen har sine videoer og noget udstyr udstillet på en permanent udstilling om Danmarks historie på museet, svært ved at få armene ned over.

– Det er helt crazy, og det føles helt vildt. Jeg kommer til at stå på Nationalmu­seet, til jeg dør, i en fin montre – lige ved siden af kondomerne, som kom nogenlunde samtidig, siger Charlotte Bircow.

Udstilling­en ’ En skat til Danmark’, som Charlotte Bircow netop er blevet en del af, handler om danskernes historie og betydning igennem de sidste 100 år, og de effekter, der er en del af udstilling­en, er udvalgt af eksperter i samarbejde med TV2.

– Jeg har fået at vide af en ansat fra Nationalmu­seet, at jeg er den eneste, der har været udstillet der to gange. Det er helt vildt.

– For det første er jeg virkelig stolt over, at jeg er kommet på Nationalmu­seet, men hvad jeg er endnu mere stolt over er, at jeg har fået en masse danskere til at træne med. Forleden mødte jeg for eksempel en kvinde, og hun begyndte simpelthen at græde og sagde, at jeg ikke vidste, hvor meget det har betydet for hende at kunne se mine videoer, siger en glad Bircow.

Måske klar på mere

Bircow fortæller, at hun er stolt over, at hun har været med til at sætte gang i hjemmetræn­ingen i Danmark og på den måde har berørt andre menneskers liv.

– Jeg har jo lyst til at sige:

’ Fuck janteloven’. Det her er jo megastort. Ikke kun for mig, men for alle os danskere. Det er stort, at vi er en del af af historien på den måde.

– Mine videoer har jo været med til at grundlægge en bevægelse.

– Vi har fået et andet syn på kroppen, og det har startet hele konceptet om hjemmetræn­ing, hvor man kan passe andre ting samtidig.

– Det har haft en stor betydning for mange mennesker.

– Kunne det tænkes, at du har lyst til at lave mere ’ Balder af stål’ i fremtiden?

– Jeg træner, til jeg dør, og jeg kan da ikke udelukke, at jeg gerne vil lave mere. Men ingen ser jo dvd’er mere, siger hun med et grin og tilføjer:

– De her øvelser er fantastisk­e og god motion, og hjemmetræn­ing er kommet for at blive. Mange unge har også taget det op, og der er mange, der kører det på Facebook og Instagram, hvor man kan træne med, så det er da ikke utænkeligt.

– Træning bliver jeg i hvert fald aldrig færdig med.

Jeg kommer til at stå på Nationalmu­seet, til jeg dør

 ?? FOTO: CLAUS LUNDE ?? Det er ikke sikkert, det er slut med ’ Balder af stål’. Charlotte Bircow afviser nemlig ikke, at der vil komme mere af den slags fra hendes hånd.
FOTO: CLAUS LUNDE Det er ikke sikkert, det er slut med ’ Balder af stål’. Charlotte Bircow afviser nemlig ikke, at der vil komme mere af den slags fra hendes hånd.
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? – Træning bliver jeg aldrig færdig med, fastslår Charlotte Bircow.
FOTO: ANTHON UNGER – Træning bliver jeg aldrig færdig med, fastslår Charlotte Bircow.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark