Ekstra Bladet

Er de radikales etik blevet omskåret?

-

parti, der ynder at DE RADIKALE ER ET gøre sig grundige etiske overvejels­er. Derfor må man håbe, at partiets folketings­medlemmer så TV2 Nyhederne i tirsdags, hvor Ercan Alici blev interviewe­t. Uden selv at have indflydels­e blev han som niårig lagt i fuld narkose på hospitalet, og da han vågnede, var en del af forhuden på hans penis opereret væk.

lod hans forældre ham tilTO ÅR SENERE se af en læge på en ferierejse i Tyrkiet, og da denne mente, at hans forhud skulle reduceres yderligere, blev han opereret igen. Denne gang uden effektiv bedøvelse.

Ercan Alici sagde i interviewe­t til TV2:

’ Når man mister forhuden, kan man jo ikke sanse med den, og jeg kan læse mig frem til i litteratur­en, hvilken betydning forhuden har f. eks. i elskov. Det tænker jeg er en frarøvelse af mit sanseappar­at, som er kulturelt betinget, og det tænker jeg er et overgreb. Jeg tænker, det er så indgribend­e en handling på et menneskes krop, at det er noget, som et menneske selv skal have lov til at bestemme.’

FRIGØRELSE, vi oplever i DEN SEKSUELLE moderne tid, betyder, at vi i dag kan tale om de ting, som vore forældres generation­er fortiede, og Ercan Alici er blot en blandt mange mænd, der nu står frem og fortæller om omskæringe­rnes konsekvens­er. I DR2’s ’ Debatten’ sagde jurist og radiovært Nima Zamani:

‘ For mig handler det om, hvad jeg potentielt går glip af. ( Ved sex) kører forhuden frem og tilbage hen over glansen, og det giver en føling. Jeg gad bare godt at vide, hvordan det var at have den.’

KERNE. Omskæring foDETTE ER SAGENS retages på drengebørn, der ikke får indflydels­e på, om deres krop skal forandres.

Styrelsen for Patientsik­kerhed skønner, at mellem 1000 og 2000 danske drengebørn hvert år omskæres grundet forældrene­s religiøse overbevisn­ing. Kan man forsvare det?

Enhedslist­en har sagt, at partiet ønsker en mindsteald­er på 18 år. Det samme gør SF. Men hos etikkens bannerføre­r, de radikale, tøver man.

ønsker 86 IFØLGE EN MEGAFON- MÅLING procent af danskerne, at det skal være forbudt at omskære børn under 18 år. 52.360 danskere har stillet et borgerfors­lag om at indføre en mindsteald­er, men i tre omgange har Folketinge­t udsat behandling­en af forslaget.

For over en uge siden meddelte partiet Fremads formand, Simon Emil Ammitzbøll- Bille, at han vil stille forslag i Folketinge­t om at indføre en mindsteald­er på 18 år. Konsekvens­en af et sådant forslag vil blive, at enhver voksen mand stadig frit kan tilvælge omskæring på egen krop, men ingen vil længere kunne tilvælge omskæring på andres.

Ifølge en måling ønsker 86 procent, at det skal være forbudt at omskære børn under 18 år

gennem PÅ DE RADIKALES LANDSMØDER årene har der igen og igen været stillet forslag fra partiets bagland om, at folketings­gruppen skulle arbejde for at sikre en minimumsal­der, men alligevel er det ikke blevet til noget. Politisk leder Morten Østergaard hævder at være imod omskæring, men fra de radikale lyder det alligevel, at man ikke vil forbyde omskæring af børn. Det giver ingen mening.

teologiske arMAN KAN TILVEJEBRI­NGE gumenter for alt fra hekseafbræ­ndinger til korstog, men som samfund må vi udvikle os og blive bedre end dette. I Danmark har vi religionsf­rihed, men den religiøse frihed stopper lige præcis dér, hvor man udsætter andre for ufrivillig kirurgi.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Politisk leder Morten Østergaard hævder at være imod omskæring, men fra de radikale lyder det alligevel, at man ikke vil forbyde omskæring af børn. Det giver ingen mening, skriver Randahl Fink Isaksen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Politisk leder Morten Østergaard hævder at være imod omskæring, men fra de radikale lyder det alligevel, at man ikke vil forbyde omskæring af børn. Det giver ingen mening, skriver Randahl Fink Isaksen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark