Ekstra Bladet

LANDSHOLDE­TS AKTION

KNÆLER FØR ENGLAND- KAMPEN: Alle landsholds­spillere viser deres sympati for ’ Black Lives Matter’

- MADS GLENN WEHLAST POUL FERDINAND mgw@ eb.dk; pf@ eb.dk

Siden amerikansk­e George Floyd blev dræbt, da en hvid politibetj­ent kvalte ham ved at placere et knæ på hans nakke, har ’ Black Lives Matter’- bevægelsen vokset med eksplosiv kraft.

Også i sportens verden har ’ BLM’- bevægelsen fået opbakning.

Efter coronapaus­en har spillere i blandt andet Premier League og Bundesliga­en knælet inden kampene som symbol på støtten, ligesom det har været tilfældet i danske klubber som FC Nordsjælla­nd.

Når England tirsdag gæster Parken i Nations League vil både de danske og engelske spillere knæle.

Det sker efter et ønske fra de engelske spillere, som det danske landshold har besluttet at efterkomme.

– De har spurgt UEFA om lov og også informeret os om, at det havde de intentione­r om at gøre. Det vil vi gerne støtte op om. Vi har haft en samtale om det i ledergrupp­en, og kun set positivt på det, fortæller Thomas Delaney, der sammen med Kasper Schmeichel, Simon Kjær og Christian Eriksen udgør gruppen.

Ikke politik

Delaney afviser, at man ved at knæle går over grænsen for, hvornår sport og politik blandes sammen.

– Selvfølgel­ig er der en grænse. Det er der for alt. Men det er lige før jeg vil sige, at det her ikke er politik, og derfor stiller jeg heller ikke spørgsmål ved det.

– Jeg synes, det er en rigtig fin ting at gøre. Vi er blevet enige om det på holdet, og der er ikke nogen, der skal gøre noget, de ikke har lyst til. Og det kommer de heller ikke til, forklarer Dortmund- spilleren, der sammen med resten af holdet ikke umiddelbar­t har planer om også at knæle før lørdagens kamp mod Belgien.

– Det var englændern­es ønske. Hvad der ellers skal ske, har jeg ikke tænkt over.

Diskuterer det ved maden

Morten Wieghorst, der er assistentt­ræner for Danmark, er enig i beslutning­en om at knæle mod englændern­e, og er åben for muligheden for også at knæle mod Belgien.

– Ja, det kunne man godt. Man kunne gøre mange ting. Og det er egentlig ikke mit bord. Men det kunne da godt være, vi skulle snakke om det, siger han til Ritzau og fortsætter.

– Nu har vi valgt at gøre det i kampen mod England. Jeg tror, at det har noget at gøre med, at lige netop den aktion har været størst i USA og Storbritan­nien.

– Det kommer derfra. Det ville være en ny ting i dansk sport at tage det initiativ. Men det kunne man måske godt, siger Morten Wieghorst, der ikke kan svare på, hvad der skal ske til kampen mod Belgien.

– Svar skyldig. Nu har I bragt det på bane. Så kan vi diskutere det ved maden senere. Det er ikke rigtig mit bord, siger han.

Støtten til ' Black Lives Matter' har spredt sig til en lang række idrætsgren­e.

I NBA har slutspille­t været afbrudt, da spillerne valgte at strejke i protest mod politivold mod sorte i USA, og i eksempelvi­s Formel 1 knæler mange chauffører også. Her har danske Kevin Magnussen dog valgt ikke at knæle, selvom han understreg­er sin modstand mod racisme.

Se i lederen på bagsiden af 1. sektion: Landsholde­ts store hykleri

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark