Ekstra Bladet

EKSPERTEN: FODBOLD HJÆLPER PÅ DET HELE

-

Peter Krustrup, professor i sport og sundhed ved Syddansk Universite­t:

– Fodbold er en meget varieret og intens træningsfo­rm. Vi har med vores forskning vist, at man får et stort udbytte allerede efter tre måneder, hvis man bare træner en time to gange om ugen. Du får et markant bedre kondital, hvilepulse­n falder, og der kommer en anden fordeling mellem muskler og fedt. Måske taber du dig kun et kilo, men så er det, fordi du har tabt to- tre kilo fedt, og musklerne er vokset med et- to kilo. Du oplever et fald i blodtrykke­t på 10 mmHg, hvis du har et mildt til moderat forhøjet blodtryk – og 5 mmHg, hvis du har et normalt blodtryk. Du får en reduktion på op til 50 procent, når det gælder risikoen for at udvikle hjerte- kar- sygdomme, så det er virkelig noget, der batter.

– Du får også styrkede knogler og en forbedret balanceevn­e, når du bliver ved med at spille længere end tre måneder.

– Fodbold er en lystbasere­t holdaktivi­tet, som opleves som sjov og social. Derfor er der også en række afledte effekter såsom bedre trivsel, sammenhold og livsglæde.

– Vi har med vores forskning vist, at man får stor effekt af træningen, uanset om man begynder, når man er 30, 60 eller 70 år – eller om man er mand eller kvinde. I den modificere­de udgave, der kaldes fodboldfit­ness, er kropskonta­kten reduceret, du styrer selv intensitet­en, og alle er altid involvered­e og med på holdet.

Der er omkring 1650 klubber i Danmark, og cirka 400 af dem har fodbold- fitness. Find din lokale klub via DBU’s hjemmeside.

 ?? FOTO: JOACHIM ADRIAN ?? Fodbold er en meget varieret og intens træningsfo­rm. Man får et stort udbytte allerede efter tre måneder, hvis man bare træner en time to gange om ugen.
FOTO: JOACHIM ADRIAN Fodbold er en meget varieret og intens træningsfo­rm. Man får et stort udbytte allerede efter tre måneder, hvis man bare træner en time to gange om ugen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark