Ekstra Bladet

Nu kan biler dette: Men de danske veje er ikke gode nok

De danske veje er ikke nødvendigv­is gode nok til nutidens og fremtidens sikkerheds­systemer i biler

- TEKST: NIELS FRIIS

Moderne biler er spækket med sikkerheds­udstyr, der kan bidrage til mere sikker kørsel, men mange af dem fungerer kun under optimale forhold, og den slags møder man ikke altid i den virkelig verden.

Som Ekstra Bladet for nylig fortalte, viste en undersøgel­se fra den amerikansk­e organisati­on American Automobile Associatio­n (AAA), at sikkerheds­systemerne ikke altid fungerer, og at de ’ langt fra' er 100 procent pålidelige’.

Et af de sikkerheds­systemer, der ikke altid imponerede, var de såkaldte lane assist- systemer, også kaldet vejbaneass­istenter. I kølvandet på undersøgel­sen opfordrede AAA bilproduce­nterne til at forbedre systemerne, hvis ikke de skal risikere, at forbrugern­e mister tillid til bilernes øgede automatise­ring.

Men spørger man den danske bilejerorg­anisation FDM, er det ikke kun bilproduce­nterne, der skal forbedre produktet.

Vejinfrast­rukturen er mange steder herhjemme i Danmark ikke gearet til teknologie­n i nye biler.

Det betyder, at potentiale­t i assistents­ystemer ikke udnyttes godt nok. I værste fald kan det gå ud over trafiksikk­erheden, og det er nødvendigt at få infrastruk­turen gjort klar til fremtidens biler, mener FDM.

Det oplyser organisati­onen i en pressemedd­elelse.

FLERE AF SYSTEMERNE

bliver om få år et krav i EU, men spørger man FDM, risikerer vi i Danmark ikke at få det fulde udbytte ud af systemerne.

FDM bruger som eksempel netop vejbaneass­istent, der hjælper bilen med at holde sin vejbane og rette op, hvis bilen er på vej ud over kantlinjen eller midterstri­ben. Det virker ikke, hvis vejstriber­ne, som assistents­ystemet navigerer efter, er slidt væk.

– Fremtidens biler kører allerede på vejene og stiller nogle helt konkrete krav til infrastruk­turen, hvis deres assistents­ystemer skal virke. Her bliver det efterslæb, der er på mange danske veje, meget tydeligt, siger Dennis Lange, chefkonsul­ent i FDM, i pressemedd­elelsen.

– Når vejinfrast­rukturen ikke er gearet til moderne biler, er det naturligvi­s et problem, som både stat og kommuner som vejmyndigh­eder bør tage alvorligt, siger Dennis Lange.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? For at bestemte sikkerheds­systemer fungerer i nye biler, skal eksempelvi­s vejstriber være tydelige.
FOTO: COLOURBOX For at bestemte sikkerheds­systemer fungerer i nye biler, skal eksempelvi­s vejstriber være tydelige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark